ZF 24

Fondul de investiţii sud-coreean DS Private Equity va aloca 75 milioane euro pentru proiectul reactoarelor modulare de la Doiceşti, parte a acordului internaţional de finanţare a proiectului

Fondul de investiţii sud-coreean DS Private Equity va...

Autor: Roxana Rosu

05.07.2023, 15:58 623

Fondul de investiţii sud-coreean DS Private Equity va investi 75 milioane euro pentru dezvoltarea proiectului reactoarelor modulare de la Doiceşti, respectiv pentru finanţarea fazei a doua a studiului FEED, care vizează caracterizare detaliată a amplasamentului, iniţierea activităţilor pentru obţinerea autorizaţiilor, licenţelor şi reglementărilor, stabilirea exactă a calendarului proiectului, planificarea bugetului şi pregătirea achiziţiilor.

România, prin intermediul companiei de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas (parte a Grupului E-Infra), este prima ţară din Europa şi a doua după SUA care vrea să implementeze centrala NuScale, cu 6 module şi o capacitate instalată de 462 MWe în acest deceniu.

"Nuclearelectrica salută sprijinul financiar acordat de DS Private Equity imediat după anunţul făcut la G7 de către Administraţia Biden, ca un exemplu de mobilizare si cooperare internaţională pentru proiectul SMR din România, a doua ţară după SUA care implementează tehnologia inovatoare a reactorului modular mic al companiei americane NuScale. Suntem mândri că proiectul din România câştigă încrederea unor importante instituţii financiare internaţionale, ceea ce reprezintă o recunoaştere a planului robust al proiectului, a credibilităţii şi profesionalismului acţionarilor, precum şi a experienţei dovedite a României în industria nucleară: peste 26 de ani de funcţionare în siguranţă la cele mai înalte standarde de excelenţă a centralei nucleare de la Cernavoda, peste 50 de ani de dezvoltare a industriei nucleare în România, avand un organism de reglementare riguros în domeniul nuclear - CNCAN şi un sistem de educaţie performant în domeniul ingineriei nucleare", a declarat Cosmin Ghiţă, Director General Nuclearelectrica.

 Finanţarea acordată de DS Private Equity face parte din angajamentul public-privat al partenerilor din Statele Unite, Japonia,  Coreea şi Emiratele Arabe Unite de a oferi până la 275 de milioane de dolari pentru proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România.

"DSPE este încântată de parteneriatul cu Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas pentru a deschide un nou capitol în domeniul energiei nucleare. Pe măsură ce ne apropiem de punctul de intersectie dintre schimbările climatice şi securitatea energetică, proiectul SMR al RoPower de la Doiceşti va stabili un standard în ceea ce priveşte modul în care companiile internaţionale şi guvernele pot colabora pentru a implementa o strategie comună şi o viziune globală. În timp ce avansăm misiunea de a promova energia fără emisii de carbon, aşteptăm cu nerăbdare să ajutăm RoPower să aducă o nouă industrie cu noi locuri de muncă în România.", a spus Soo Hyon Lim, director executiv DSPE.

În mai 2022, în urma unui studiu realizat cu un grant în valoare de 2,1 milioane de dolari oferit de USTDA, care a identificat potenţialele amplasamente pentru dezvoltarea de centrale SMR, a fost selectat ca amplasament candidat fosta centrală pe cărbune de la Doicesti.

În prezent, RoPower şi NuScale realizează faza 1 a studiului FEED, care constă într-o serie de activităţi şi studii de inginerie şi proiectare, analiza tehnică a amplasamentului candidat, fosta centrală electrică Doiceşti, estimarea calendarului şi a costurilor.

„Decizia DSPE de a investi încă din această fază timpurie a proiectului demonstrează încrederea în proiectul RoPower de la Doiceşti şi în tehnologia SMR NuScale, servind şi ca un indicator al nivelului de interes manifestat de mediul internaţional de profil. Sunt convins că odată cu maturizarea proiectului, şi alte companii vor investi în centrale nucleare în tehnologie SMR, atât în România cât şi în alte ţări. Acum, după semnarea MoU între NuScale, Samsung, Nuclearelectrica, Nova Power and Gas, Fluor şi E-INFRA pentru implementarea proiectului şi decizia DSPE de a deveni investitor, putem afirma că avem un parteneriat americano-român-sud-coreean pentru acest proiect. Este foarte probabil ca şi alte ţări sa se alăture în curând acestui parteneriat.” , a declarat Teofil Mureşan, CEO E-INFRA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO