ZF 24

Fondurile de actiuni redevin populare in Europa. La noi conduc monetarele

02.03.2010, 16:06 21

Fondurile mutuale din Europa au inceput sa recupereze dinpierderile cauzate de criza financiara, incheind anul 2009 cuactive nete in crestere si intrari consistente de capital. Potrivitraportului trimestrial emis de Asociatia Europeana aAdministratorilor de Fonduri (EFAMA), in 2009 industria europeana afondurilor mutuale a inregistrat o crestere de 16,7% a activelornete pana la 5.300 mld. euro, gratie redeschiderii pietelor decapital si revenirii increderii in randul investitorilor.

Fondurile mutuale au atras 123 mld.euro de la investitorii europenianul trecut. Cele mai consistente intrari nete au fost inregistratede fondurile de actiuni (66 mld.euro) si de fondurile deobligatiuni (72 mld. euro). Fondurile monetare au pierdut 43mld.euro sub forma retragerilor facute de investitori.

Piata locala a fondurilor mutuale, cu active nete de 791 mil.eurola finele anului trecut, se numara printre pietele cu cel mairidicat ritm de crestere din Europa Centrala si de Est. Crestereafara precedent inregistrata de fondurile mutuale romanesti in 2009a fost sustinuta de intrarile nete de 309 mil.euro inregistrate defondurile monetare.

In fondurile locale de actiuni au intrat 6 mil.euro in 2009, celmai redus volum de intrari nete din Europa, in conditiile in carefondurile de actiuni bulgaresti au pierdut 2 mil.euro in 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO