ZF 24

FT: Estul Europei afectat de criza fortei de munca

17.01.2008, 12:06 23

Companiile din statele centrul si estul Europei se confrunta cu o criza acuta de forta de munca, in conditiile in care aderarea la Uniunea Europeana a coincis cu un val de migratie de forta de munca in vestul continentului, scrie Financial Times.

Alimentat de o crestere economica sustinuta si investitii straine masive, numarul locurilor de munca a crescut considerabil exact in aceeasi perioada in care circa 5 milioane de persoane din centrul si estul Europei au migrat spre vest.

Potrivit biroului european de Statistica, Eurostat, costurile cu forta de munca cresc cu cel mai rapid ritm de la caderea comunismului, cele mai mari avansuri fiind inregistrate in primele noua luni in Letonia (+30%) si Romania, Estonia si Lituania (+20%) .

Salariile brute au crescut in primele noua luni ale anului trecut in termini reali cu 7% in Polonia si cu 16% in Romania, potrivit institutului de cercetare vienez Wiiw.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO