ZF 24

George Soros: Economia americana trage in jos cresterea economica globala

George Soros: Economia americana trage in jos cresterea economica globala
16.10.2009, 11:51 21

Investitorul miliardar George Soros a declarat joi ca acutaleleconditii de pe pietele interbancare sunt in pericol, fiind nevoiede reglementari la nivel global, informeaza Reuters.

Soros, care conduce firma de hedging Soros Fund Management, adeclarat ca dolarul american ar trebui sa isi continue tendinta dedepremiere fata de moneda nationala a Chinei pentru a permite SUAsa isi limiteze deficitul de cont curent.

Totusi, Soros a mentionat ca deoarece renminbi-ul se afla instransa legatura cu evolutia monedei americane, moneda nationalachineza este constant subevaluata daca lasa dolarul sa piarda terenfata de celelalte monede internationale importante.

Dolarul a pierdut 7% din valoare fata de un cos de monedeinternationale importante.

In acelasi timp, un yuan subevaluat face ca bunurile produse deChina sa fie mai ieftine pe pietele externe. Beijing-ul a avut ocrestere economica sustinuta prin exporturile catre pieteleamericana si internationale, multi producatori din aceste tri fiindconfruntati cu perspectiva falimentului, neputand concura preturilepracticate de companiile chineze.

Soros, care a reusit sa castige 1 miliard de dolari in 1992pariind impotriva lirei sterline, a declarat ca globalizareapitelor financiare este construita pe "premisa falsa" conformcareia pietele financiare trebuie lasate sa se reglementeze singuresi a emntionat ca este necesara o reglementare globala aacestora.

Declaratiile lui Soros vin la cateva ore dupa ce DepartamentulTrezoreriei americane a atentionat ca China isi face rezerveputernice de moneda straina intr-un ritm care ameninta sa afectezerevenirea economiei globale.

Facand referire la economia globala, Soros a declarat ca aceasta"va avea o crestere, dar va fi foarte aproape de zero". El a spusde asemenea ca SUA va trage in jos cresterea economica globala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO