ZF 24

Google ataca piata de telefoane mobile in 2010 cu propriul model, Nexus One

Google ataca in 2010 piata de telefoane mobile cu propriul model, Nexus One
13.12.2009, 15:08 51

Google, detinatorul celui mai popular motor de cautare din lume,a declarat ca angajatii testeaza un nou dispozitiv care ruleaza peplatforma Android, deoarece compania intentioneaza sa intre maimult pe piata telefoanelor mobile si a publicitatii. Nouldispozitiv se va numi Nexus One si va fi dezvoltat de High TechComputers (HTC), cel mai mare producator de smartphone-uri cuWindows Mobile, scrie Wall Street Journal, citand persoane apropiatesituatiei.

Noul dispozitiv se bazeaza pe hardware produs de unul dinpartenerii Google si va permite firmei sa experimenteze cu diversecaracteristici noi, au afirmat oficialii gigantului web. Angajatidin toata lumea testeaza dispozitivul, au adaugat ei. De asemenea,presa internationala a raportat ca Google va vinde telefonul directconsumatorilor, anul viitor, numai prin intermediul comenziloronline.

Serviciul de telefonie mobila va trebui achizitionat separat.Miscarea strategica de a vinde dispozitivul direct utilizatoriloreste foarte rar utilizata in industrie, sustine Reuters.
Gigantul web isi extinde portofoliul de produse pe segmentultelefoanelor mobile iar cererea creste pentru dispozitive carenavigheaza pe web, fac fotografii si redau muzica. Sistemul deoperare Android a fost oferit pe telefoane mobile anul trecut,pentru prima oara, iar Verizon Wireless a lansat un dispozitivnumit Droid in noiembrie pe care ruleaza platforma. Oferindpropriul dispozitiv, Verizon Wireless a plasat Google in competitiedirecta cu Apple, producatorul dispozitivelor iPhone si iPod, siResearch in Motion, dezvoltatorul smartphone-ului BlackBerry.Miscarea strategica ar putea creea rivalitati noi cu producatoriprecum Motorola, care fac deja dispozitive cu Android.
Google a declarat ca angajatii sai "mananca propria mancare decaini", referindu-se la expresia care denota o companie careutilizeaza propriile produse. Google si T-Mobile USA au lansatprimul dispozitiv Android in septembrie, anul trecut, in scopul dea concura cu smartphone-urile iPhone si BlackBerry. Katie Watson, opurtatoare de cuvant a companiei Google, a refuzat sa comenteze maimult.

Analistii sunt de parere ca scopul companiei este de a castigaaccesul la datele consumatorilor care pot fi folosite ulteriorpentru a vinde reclame la preturi mari. De asemenea, ei cred caGoogle nu se asteapta sa scoata profit de pe urma vanzarii directea dispozitivului, scrie Reuters.
Cota de piata a sistemului de operare Android in Europa de Vest acrescut de la 4,2% la 5,4% in perioada iulie-septembrie, anulacesta, a estimat firma de cercetare IDC.
Valoarea actiunilor Google a scazut cu 99 de centi la 590,51 dedolari pe bursa Nasdaq. Per total, valoarea actiunilor s-a dublatde la inceputul anului si pana in prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO