Grecia

Grupurile financiare elene vad inca potential mare de crestere pe piata locala

Grupurile financiare elene vad inca potential mare de crestere pe piata locala

Grecii detin active bancare pe piata romaneasca de 6,45 miliarde de euro, reprezentand 12,8% din sistem

23.03.2007, 18:40 35

Jucatorii eleni din sistemul financiar anunta inca planuri ambitioase de dezvoltare a operatiunilor locale, desi unii dintre ei se numara printre cei mai vechi investitori straini din domeniu.
Filialele locale ale celor sapte grupuri elene concentrau la sfarsitul anului trecut active de 6,45 miliarde de euro, reprezentand 12,8% din totalul activelor bancare din sistem.
In aceste conditii, investitorii eleni se claseaza pe pozitia a treia, dupa cei austrieci si francezi.
Pe piata locala sunt prezente nu mai putin de sapte grupuri financiare elene. Incepand de la liderii sistemului bancar din Grecia - National Bank of Greece, Alpha Bank sau EFG Euroline - si pana la jucatori de talie mai mica, cu totii au fost atrasi de potentialul important de crestere al pietei locale, in special pe zona de retail.
Daca Alpha Bank sau NBG au venit in Romania inca din anii '90, investitori de talie mai mica au intrat pe piata locala chiar in 2006. Banca Agricola a Greciei (ATE Bank) a achizitionat in vara trecuta si la inceputul acestui an pachete de actiuni ale MindBank (una dintre cele mai vechi banci private locale) totalizand 69% din capital.
Desi MindBank este unul dintre cei mai mici jucatori din sistem, grecii au anuntat planuri ambitioase de dezvoltare pentru anii urmatori, vizand extinderea agresiva a retelei pentru a dezvolta afaceri pe zona intreprinderilor mici si mijlocii, in sectorul agricol, dar si pentru clientii de retail.
Totodata, un alt grup financiar elen - Marfin Popular Bank- va intra pe piata, insa indirect, prin fuziunea cu Egnatia, care opereaza o filiala pe piata locala.
Intr-un interviu acordat recent ZF, seful operatiunilor Egnatia pe piata locala arata ca dupa finalizarea fuziunii (preconizata pentru inceputul verii) vor fi dezvoltate planuri agresive de expansiune.
Chiar mai devreme de acest moment, Egnatia vrea sa se implice in finantarea unor proiecte importate, fie prin acordarea de imprumuturi, fie chiar prin participarea directa la capitalul unor firme. In cazul asocierilor la capitalul unor firme, grecii vor utiliza insa vehicule financiare speciale (SPV) ale grupului, inregistrate in strainatate. Atat Egnatia, cat si Marfin fusesera interesate in vara trecuta de achizitia MindBank, insa negocierile nu au avut succes.
In alta ordine de idei, Marfin este in proces de consolidare a pozitiei detinute in cadrul Bank of Cyprus, cel mai mare grup financiar cipriot. Si Bank of Cyprus a demarat recent operatiuni pe piata locala, infiintand de la zero o banca si o companie de leasing.
Marfin a achizitionat luna aceasta un pachet de 8% din titlurile Bank of Cyprus (care se opune insa unei preluari) de la un alt grup elen, Piraeus Bank.
Si Piraeus Bank este prezent pe piata locala, fiind in plin proces de dezvoltare a filialei din Romania.
Incepand din 2005, grecii au implementat un plan agresiv de expansiune teritoriala, in urma caruia ar trebui sa ajunga sa opereze la sfarsitul acestui an 100 de unitati. In decembrie trecut, Piraeus avea operationale 35 de unitati, iar inca 15 erau in curs de realizare.
Pe parcursul lui 2006 echipa de conducere a bancii a trecut prin mai multe schimbari. La conducerea filialei locale a venit Stravos Lekkakos, care este si membru al board-ului executiv al grupului. De asemenea, pe partea de retail a fost adus un nou sef - Catalin Parvu, care condusese inainte retailul la Banca Tiriac.
Parvu are ca target la Piraeus sa obtina "dublari pe toata linia" de afaceri in zona de retail, creditele acordate clientilor individuali urmand sa urce la 300-350 de milioane de euro pana la sfarsitul acestui an.

Bancpost, planuri de dublare pe creditare
Grupul EFG este cel mai bine pozitionat pe piata locala, filiala sa, Bancpost, detinand o cota de piata de 4,5% din activele din sistem, care o plaseaza pe locul sase intre jucatorii din sistem.
Bancpost vizeaza o dublare a creditelor acordate clientilor in 2007, pe fondul expansiunii agresive a retelei, dupa o performanta asemanatoare in 2006. Grecii au decis sa isi dezvolte organic filiala locala, retragandu-se din cursa pentru CEC inainte de depunerea ofertelor finale angajante.
De la 188 de unitati cate avea la sfarsitul anului trecut, Bancpost ar trebui sa ajunga aproape de 300 de sucursale si agentii, pana in decembrie. Intre timp Bancpost continua procesul de restructurare, care a pus o presiune semnificativa pe costuri in ultimii doi ani.
La inceputul acestui an la conducerea bancii a fost adusa Manuela Plapcianu, care condusese pana atunci retailul de la HVB-Tiriac Bank si primise acelasi post si in viitoarea banca UniCredit Tiriac.

Banca Romaneasca creste organic
Banca Romaneasca, filiala locala a National Bank of Greece, se vede nevoita sa creasca organic, dupa ce oferta grecilor pentru preluarea CEC a fost respinsa de Ministerul Finantelor in iarna. In aceste conditii, Banca Romaneasca trece printr-un proces de expansiune rapida a retelei teritoriale, vizand o dublare, pana la 150 de unitati, pe parcursul acestui an. In toamna trecuta banca a lansat oferte de creditare agresive, propunand chiar alternative in franci elvetieni sau yeni japonezi, care permit afisarea unor dobanzi nominale mici.
Banca si-a completat recent garnitura de management cu oameni adusi fie din cadrul grupului, fie de la concurenta. Astfel, Banca Romaneasca -al 12-lea jucator de pe piata dupa active la sfarsitul anului trecut- are acum un Comitet Director format din patru directori. Pe langa acestia, au fost numiti alti patru directori executivi, care vor coordona departamentele cheie. In comitetul director au fost adusi pe rand Traian Halalai, care coordoneaza divizia Contabilitate si Financiar, si Crina Cosma, care conduce diviziile Operatiuni si Business Processes&Organization. La conducerea diviziei de retail a fost numit un director executiv - grecul Lakis Couninis, care inainte de a veni la banca condusese compania Bic.

Alpha Bank incearca sa urce in top
Filiala locala a Alpha Bank, unul dintre primele grupuri financiare elene, se pregateste sa intre anul acesta in top cinci, pe fondul majorarii cotei de piata la 5%. Alpha Bank Romania a terminat anul trecut cu active de 2,11 miliarde de euro, corespunzator unei cote de 4,2% din activele din sistem. Si la Alpha Bank au fost operate schimbari de management la inceputul acestui an.
Fostul prim-vicepresedinte executiv, Radu Ghetea, a fost numit presedinte al Consiliului de Administratie. Totodata, pe pozitia de presedinte executiv a fost numit Sergiu Oprescu, care condusese pana atunci divizia de retail a bancii, avand functie de vicepresedinte executiv. Momentan, in conducerea executiva a Alpha sunt doar doi membri. Si Alpha Bank se afla la jumatatea unui program de dezvoltare pe trei ani, intre 2006 si 2008. Dupa ce si-a extins anul trecut reteaua cu 40 de unitati, pana la 70 de sucursale si agentii, in 2007 vor fi inaugurate inca 45-50 de locatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO