ZF 24

Harta marilor benzinari: Cum şi-au împărţit greii petrolului piaţa carburanţilor

Harta marilor benzinari: Cum şi-au împărţit greii...

Autor: Roxana Petrescu

21.08.2013, 00:06 575

Cele mai mari companii petroliere din România, Petrom, Rompetrol, Lukoil şi MOL România, controlează împreună circa 1.400 de benzinării, potrivit datelor transmise. Bucureştiul, Constanţa şi Prahova sunt judeţele care au atras cele mai multe investiţii în puncte de alimentare, fiind şi zone caracterizate printr-o putere de cumpărare mare, în timp ce zone precum Botoşani, Tulcea sau Bistriţa-Năsăud aproape nu există pe radarul marilor petrolişti, potrivit datelor centralizate de ZF. În România, anul trecut s-au consumat circa 5,7 - 5,8 milioane de tone de benzină şi motorină. În ciuda scăderii cererii, companiile petroliere spun că vor continua să adauge noi puncte pe harta benzinăriilor din România şi pe lângă ele se pregătesc de extindere giganţi precum SOCAR sau Gazprom.

Cea mai mare reţea de benzinării este controlată de Petrom şi este formată din 542 de staţii. Rom­pe­trol este al doilea mare jucă­tor din această piaţă, cu un total de 405 puncte de ali­men­ta­re. Ruşii de la Luk­oil deţin o reţea for­ma­tă din 301 staţii, iar MOL Ro­mâ­nia este prezent cu 138 de punc­te de alimentare.

Potrivit datelor centralizate de ZF pe baza informaţiilor trimise de cele patru companii, Bucureştiul a atras cele mai multe benzinării, aici fiind prezente 121 de staţii. Petrom are cea mai puternică prezenţă în capitală, cu 60 de puncte de alimentare, urmat de ruşii de la Lukoil, cu 30 de staţii, şi de grupul MOL, cu 21 de benzinării.

Constanţa, oraş legat de capitală prin Autostrada Soarelui, cu importante active economice aşa cum sunt portul sau Rafinăria Petromidia, este a doua zonă preferată de benzinari. Aici, Petrom, Rompetrol, Lukoil şi MOL au 59 de benzinării. Podiumul celor mai atractive judeţe pentru marii petrolişti este com­pletat de Prahova.

La polul opus se află Bistriţa-Năsăud, cu 11 benzinării, Tulcea, cu 12 staţii, şi Botoşani, cu 13 puncte de alimentare.

Un litru la Dorohoi şi unul în Bucureşti

De exemplu, ieri, un litru de motorină în benzinăria Petrom de pe strada Tudor Arghezi din Bucureşti costa 6,11 lei, în  timp ce acelaşi litru de motorină costa în Dorohoi, Botoşani, 5,81 lei.

Astfel, un plin de motorină făcut în capitală este cu 15 lei mai scump decât acelaşi plin achiziţionat din Dorohoi. Un litru de benzină luat de pe Tudor Arghezi din Bucureşti costa ieri 5,94 lei, în timp ce în Dorohoi benzina se vindea cu 5,81 lei. La un plin de benzină, economiile dintre cele două locaţii s-ar ridica la 6,5 lei.

Din preţul final plătit de un consumator pe un litru de benzină sau motorină, circa jumătate se duce către stat sub forma taxelor şi impozitelor, restul intrând în buzunarele companiilor petroliere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO