ZF 24

Hollywood-ul sfideaza criza: incasari de 10 mld. dolari in 2009

23.04.2009, 18:03 22

Hollywood-ul pare a sfida recesiunea care nu a lasat pe nimeni neatins, indreaptandu-se cu pasi repezi catre primul an cu incasari de 10 mld. dolari, scrie Bloomberg. In ritmul actual, filmele ce urmau sa aiba premiera in vara, sezon foarte aglomerat, sunt prezentate publicului mai devreme, reusind sa obtina astfel sume record din bilete.

Vanzarile de bilete din acest an au crescut cu 17%, potrivit Media By Numbers LLC, o companie de cercetare specializata in acest sector. Cinci productii au reusit vanzari de peste 100 mil. dolari in 2009, comparativ cu o singura pelicula in urma cu un an, potrivit Box Office Mojo LLC, o companie de cercetare.

Cifrele indica cea mai rapida crestere de dupa 2002, potrivit Box Office Mojo, care estimeaza un castig anual de 14%. Filme precum “Monsters vs. Aliens”(“Monstri contra Extraterestri”) conving studiourile ca primul trimestru din an are potential din punct de vedere al vanzarilor de bilete. Acest fenomen poate explica motivul pentru care numarul de bilete vandute este in urcare in pofida cresterii numarului persoanelor fara loc de munca, pana la un maxim al ultimilor 25 de ani.

“Este nemaipomenit ca filme precum ‘Mall Cop’, ‘Taken’ sau ‘Fast&Furious’ au un asemenea succes” si intr-un alt sezon decat cel estival sau in perioada sarbatorilor de iarna,” a spus Jeff Blake, vice-presedintele Sony Pictures Entertainment. Studiourile incearca sa “lanseze filme in alte luni ale anului decat acestea”.

“Monstri contra extraterestri,” comedia 3D a celor de la DreamWorks Animation SKG Inc., este in prezent filmul care a obtinut cele mai bune rezultate, 164,8 mil. dolari din vanzarea biletelor, potrivit Box Office Mojo, cu sediul in Burbank, California. Filmul, ce aduce in prim plan monstri ce salveaza pamantul din ghearele extraterestrilor, urma sa aiba premiera in mai, insa pentru a se evita concurenta cu pelicula “Avatar,” a lui James Cameron, a fost mutat mai devreme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO