ZF 24

Ideile anti-criza ale lui Ilie Sarbu asteapta sa fie aprobate

08.07.2009, 16:20 24

Micsorarea TVA la mai multe categorii de alimente, reducerea personalului din cadrul ministerului sau demararea unui program destinat agricultorilor, similar cu programul “Prima Casa” pentru locuinte, sunt doar cateva dintre “ideile majore avute in vedere de la inceputul mandatului, dar care deocamdata nu s-au finalizat in masura dorita”, dupa cum a declarat pentru ZF ministrul Ilie Sarbu.

Ordonanta privind reglementarea depozitarii cerealelor urmeaza sa fie aprobata zilele acestea, in prezent purtandu-se discutii pentru semnarea unui protocol cu bancile. Singurul lucru clar este ca jumatate din capacitatea de depozitare a Romaniei, de 14,4 mil. tone, va fi acreditata pentru cordarea certificatelor de garantie, prin intermediul carora fermierii se pot imprumuta la banci. “Doar o capacitate de 6,6 mil. tone va putea fi licentiata, deoarece restul depozitelor nu corespund standardelor europene, fie ca sunt magazii vechi, fie ca sunt parasite”, a spus ministrul.

Sarbu a reluat discutia reducerii TVA, de aceasta data lista alimentelor care ar putea beneficia de aceasta diminuare fiind mai mica decat cea prezentata lunile trecute. Initial, reducerea viza cinci categorii de alimente, dar acum vor fi luate in discutie doar painea, carnea de pasare necongelata si laptele nepasteurizat. “Reducerea taxei pe valoare adaugata (TVA) pentru cele trei categorii de produse va fi discutata in coalitie, unde se va stabili si nivelul de scadere a taxei”, a spus ministrul.

Problema privind numarul mare al angajatilor din cadrul aparatului central al Ministerului Agriculturii a fost un subiect controversat, la inceputul mandatului Ilie Sarbu declareand ca va face restructureari masive.

Intre timp s-a razgandit, iar modalitatea gasita este menita sa nu “lase pe drumuri sute de persoane”, dupa cum a declarat Sarbu. Din cei 600 de angajati, putin peste 300 vor fi trecuti la agentiile si directiile agricole din teritoriu, salariul acestora urmand sa fie platit, in proportie de 80% de catre Comisia Europeana, pe vaza unor programe europene.

Aceasta modificare va reduce bugetul salarial lunar cu aproximativ 1,2 milioane de lei. “Numai APIA are nevoie de alti 2.000 de angajatI pentru ca s-a constatat ca pentru a functiona mai bine este nevoie de un angajat la 250 de fermieri”, anunta ministrul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO