ZF 24

IMM-urile îşi recuperează sub 2% din banii datoraţi de clienţii companii intrate în insolvenţă

IMM-urile îşi recuperează sub 2% din banii datoraţi...

Autor: Raluca Ghinea

26.03.2014, 00:03 240

IMM-urile au o rată de recuperare a creanţelor de sub 2% în cazul insolvenţei unor clienţi, iar procesul de recuperare a banilor poate dura peste doi ani, ponderea creanţelor în bilanţ fiind de 30-50%, chiar peste 60% pentru firmele din comerţ, potrivit firmei de asigurări comerciale Euler Hermes.

IMM-urile au consemnat pierderi semnificative în bilanţ, pe fondul insolvenţei unor companii medii şi mari în ultimii doi ani, susţine firma de asigurări de credit comercial şi colectare de creanţe Euler Hermes.

Din totalul despăgubirilor acordate anul trecut de Euler Hermes firmelor asigurate, 89% au fost pentru firmele mici şi micro, majoritatea activând în construcţii, industria alimentară, retail, servicii, textile şi transport. Din acestea, 61% au fost acordate ca urmare a neplăţii prelungite, iar 39% în urma insolvenţei.

"Firmele pentru care Euler Hermes a achitat despăgubiri au înregistrat o cifră de afaceri culumată de peste 275 milioane euro. Peste 100 milioane euro a reprezentat cifra de afaceri aferentă celor în insolvenţă", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul general al companiei, Cristina Rusuleanu.

Euler Hermes a lansat o poliţă de asigurare a creditului comercial, care protejează companiile mici împotriva riscului de a nu fi plătite de către clienţii proprii, pentru toate datoriile de peste 1000 lei.

Companiile sunt acoperite standard în caz de neplată sau de insolvenţă a clientului lor pentru un minim de 60% din valoarea datoriei neachitate pînă la concurenţa răspunderii maxime per client-debitor. Aceasta poate fi crescută la 90%, cu o raspundere maximă mai mare, în cazul în care asiguratul aplică pentru o clasa de risc la Euler Hermes şi clientul său este evaluat ca un risc acceptabil.

Firmele asigurate vor primi banii în maxim 120 de zile de la data depunerii dosarului de daună, în cazul întârzierii la plată a unui client-debitor.

Localizată în Paris, Euler Hermes este prezentă în peste 50 de ţări, cu mai mult de 6.000 de angajaţi. Compania este o filială a Allianz, listată la Euronext Paris, şi a înregistrat anul trecut o cifra de afaceri consolidată de 2,5 miliarde euro, asigurând tranzacţii de afaceri la nivel global de 789 miliarde euro în expunere la finele lui 2013.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO