ZF 24

"Incompatibilitatea sistemelor de aterizare ar putea fi cauza accidentului aviatic din Smolensk" - analist militar rus

"Incompatibilitatea sistemelor de aterizare ar putea fi cauza accidentului aviatic din Smolensk" - analist militar rus
11.04.2010, 15:38 39

Intr-un interviu acordat Russia Today, analistul militar si fostpilot Mikhal Fisher a declarat ca printre factorii care au dus laaccidentul aviatic de la Smolensk - in urma caruia a muritpresedintele polonez Lech Kaczynski - se afla si incompatibilitateadintre sistemele de aterizare folosite de avion si de aeroport.

"In Uniunea Sovietica/Rusia se foloseste un sistem de aterizareunic numit PRMG. Acesta lucreaza aproape la fel ca si sistemulinternational ILS. Totusi, cele doua nu sunt compatibile. Avionulpolonez a fost modificat pentru a utiliza sistemul ILS, avionulfiind folosit in principal pentru zboruri catre aeroporturi carefolosesc acest sistem", a spus Fisher.

Conform informatiilor furnizate de autoritatile ruse, aeronavapoloneza prezidentiala Tu-154 a fost avertizata, cand se afla la 50de km de aeroport, in legatura cu vizibilitatea proasta si cuconditiile meteo nefavorabile. Centrul de control al zborurilor aanuntat aeronava ca ar trebui sa se indrepte spre alte aeroporturi,fie la Minsk, in Belarus, fie la Moscova, insa pilotul a decis saia o hotarare la asa-numita "inaltime de decizie", ceea ce nucontravine regulamentelor.

Cand aeronava se afla la aproximativ 1,5 km de pista deaterizare, controlorii de zbor rusi i-au informat pe pilotiaeronavei Tupolev ca se afla sub traiectoria de aterizare, si i-aucerut sa se redreseze, sa intre in regim de zbor orizontal si sa seindrepte spre un alt aeroport. Aceste comenzi nu au fostindeplinite si peste cateva secunde, la 1,2 km de pista deaterizare, avionul a atins un pom izolat.

Conform fostului pilot de incercare Magomed Tolboev dintre toateaccidentele in care au fost implicate avioane Tupolev TU-154, doar10% au fost cauzate de problemele tehnice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO