ZF 24

Industria pentru care nu a existat criza: softiştii câştigă de două ori mai mult decât acum opt ani

Andrei Pitiş, preşedintele asociaţiei patronale a industriei de software şi servicii

Cu toate că expansiunea industriei IT ţine de ceva timp, nu se vede un interes crescut în rândul tinerilor pentru acest domeniu şi asta pentru că există percepţia că este o muncă ce te ţine legat de birou.

Andrei Pitiş, preşedintele asociaţiei patronale a industriei de software şi servicii Cu toate că expansiunea industriei IT ţine de ceva timp, nu se vede un interes crescut în rândul tinerilor pentru acest domeniu şi asta pentru că există percepţia că este o muncă ce te ţine legat de birou.

Autor: Corina Mirea

11.06.2014, 00:08 520

Specialiştii IT au devenit în anii de criză unii dintre angajaţii cel mai bine plătiţi din economie, după angajaţii din industria de fabricare a produselor din tutun, cea de petrol şi gaze şi cei din bănci.

În luna martie a acestui an, cei din IT aveau un salariu mediu net de aproape 3.900 de lei, dublu faţă de cel pe care îl primeau în urmă cu opt ani, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Deşi pentru companiile de soft şi servicii IT de pe plan local recesiunea a fost aproape insesizabilă, abia de anul acesta statisticile arată salarii pe plus în domeniu, după ce în 2012 şi 2013 veniturile angajaţilor au scăzut.

„Anul acesta am simţit o creştere a sala­riilor în piaţă, chiar dacă nu extraor­dinară şi asta pentru că există o presiune foarte mare din partea tot mai multor companii mici cu profil IT care se deschid în România şi care reprezintă o competiţie serioasă la nivel de recrutare pentru oricine din industrie“, este de părere Brânduşa Fecioru, directorul de HR al produ­cătorului local de software TotalSoft, cu afaceri de peste 27 de milioane de euro anul trecut.

Totuşi, evoluţia salariilor din IT a fost de două ori mai mare decât cea de la nivelul întregii economii (136% faţă de 68%), iar creşterea reală ar putea fi chiar mai ridicată decât cea înregistrată în statistici, dat fiind faptul că angajaţii din industrie sunt plătiţi tot mai mult sub alte forme (PFA, contracte de colaborare sau de drepturi de autor).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO