ZF 24

ING Bank va permite autorizarea tranzacţiilor online şi fără digipass

ING Bank va permite autorizarea tranzacţiilor online şi...

Autor: Razvan Voican

10.10.2013, 18:14 3142

Din luna decembrie, ING Bank va activa un sistem de urmărire a plăţilor neobişnuite realizate de utilizatorii serviciului de internet banking pe baza căruia autorizarea tranzacţiilor cu ajutorul dispozitivului de generare de parole (digipass) va deveni opţională în funcţie de anumite caracteristici ale fiecărei operaţiuni.

Noul sistem se va ghida după criterii precum frecvenţa şi valoarea plăţilor, dar şi după anumiţi parametri confidenţiali, detectând tranzacţiile atipice. Astfel, plăţile care se încadrează în tiparul obişnuit al operaţiunilor realizate de un client (de pildă plăţile recurente) vor putea fi autorizate prin simpla apăsare a butonului OK/Confirmă/Autorizează. De asemenea, tranzacţiile dintre conturile aceluiaşi client nu vor mai avea nevoie de autorizare cu parolă, pentru simplificarea şi reducerea timpului necesar derulării operaţiunilor.

WikiZF: Profilul companiei ING Bank

O modalitate nouă de aprobare a tranzacţiilor iniţiate prin Home’Bank va fi prin introducerea unei parole personale alese de utilizator şi care trebuie să conţină între 8 şi 32 de caractere alfanumerice (cel puţin o literă mică, o literă mare şi o cifră).

Clienţii care folosesc deja aplicaţia pentru smartphone sau tabletă a serviciului Home’Bank sau tabletă sunt obişnuiţi cu acest sistem. Din decembrie, simpla utilizare a parolei personale va fi disponibilă şi pentru plăţi în lei realizate prin Home’Bank standard, fără limită de tranzacţionare. Fac excepţie transferurile în valută, care vor fi limitate în continuare la maximum 100.000 de euro pe tranzacţie.

Noul sistem de autorizare a tranzacţiilor realizate prin internet banking include şi o modalitate de confirmare suplimentară. Aceasta va avea două variante: prin introducerea în pagina de autorizare a tranzacţiei a unui cod din şase cifre primit de la bancă prin SMS şi prin apelarea telefonică a unui reprezentant al ING.

Banca intenţionează să încurajeze utilizarea noilor modalităţi de autorizare în locul de digipassului, care era instrument de bază în varianta iniţială a serviciului Home’Bank, considerând că noile soluţii de securizare pe care le introduce vor susţine realizarea acestui pas fără riscuri de creştere a fraudelor. Digipassul este un dispozitiv folosit de majoritatea băncilor ca instrument de identificare şi de generare de semnă­turi electronice pentru autorizarea tranzacţiilor prin internet.

ING crede însă că utilizarea acestuia pentru absolut orice fel de plată nu este tocmai practică.

Astfel, clienţii noi care achiziţionează serviciul Home’Bank nici nu vor mai primi digipass.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO