ZF 24

INS: Managerii din Romania raman optimisti pentru evolutia economiei

28.06.2007, 10:16 14

Managerii din Romania raman optimisti in privinta activitatii din industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si servicii, pentru perioada iunie-august, in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Statistica, publicat astazi.

Estimarile pentru urmatoarele trei luni evidentiaza mentinerea trendului pozitiv pentru volumul productiei din industria prelucratoare, pe total si pe grupe de marime a intreprinderilor, se arata intr-un comunicat al INS.

Pe total industrie prelucratoare numarul de salariati va avea in continuare o tendinta de stabilitate, potrivit a 73% din opiniile exprimate.
Preturile produselor industriale vor inregistra o crestere (sold conjunctural +11%), aproximativ de aceeasi intensitate cu estimarea din luna anterioara.

Constructii
Conform estimarilor din luna iunie 2007, se va inregistra in continuare in activitatea de constructii o tendinta ascendenta a volumului productiei (sold conjunctural +48%), corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +41%).
Referitor la numarul de salariati, se preconizeaza, de asemenea, o tendinta de crestere, atat pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +25%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.
Cresterea preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural +28%) va fi mai putin intensa fata de cea prognozata in luna precedenta (sold conjunctural +36%).

Comertul cu amanuntul
Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru urmatoarele trei luni ale anului 2007, pe total activitate, o tendinta pozitiva a situatiei economice (sold conjunctural +31%). Aceasta tendinta este sustinuta, atat de evolutia ascendenta a vanzarilor de marfuri, pe total activitate de comert cu amanuntul (sold conjunctural +36%), cat si de cresterea comenzilor adresate furnizorilor de marfuri (sold conjunctural de +26%).
In luna iunie a.c., nivelul stocurilor de marfuri se apreciaza ca va ramane corespunzator pentru desfasurarea unei bune activitati de comert cu amanuntul (89% din opinii).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele 3 luni o tendinta de usoara crestere a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul (+8% sold conjunctural).

Managerii intreprinderilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +27%), dar ritmul de crestere va fi mai putin accelerat decat pana acum (66% din opinii).

Servicii

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate (sold conjunctural +27%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.
Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii (cifra de afaceri) se situeaza intreprinderile mari (250-499 salariati) si foarte mari (500 salariati si peste), la care soldul conjunctural este de +53%.
Conform estimarilor din luna iunie 2007, cererea de servicii (cifra de afaceri) isi va mentine pentru urmatoarele trei luni, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent (sold conjunctural +23%).
In sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele 3 luni mentinerea cresterii numarului de salariati, dar usor diminuata ca intensitate fata de luna trecuta (sold conjunctural +11%).
Dupa opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor inregistra o crestere in aceasta perioada a anului (sold conjunctural +21%).


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO