ZF 24

Locomotiva Europei prinde viteză: Germania se aşteaptă la o creştere economică puternică, după ce inflaţia a scăzut, iar şomajul s-a prăbuşit

Locomotiva Europei prinde viteză: Germania se aşteaptă...

Autor: Andrei Şerbănescu

22.04.2024, 14:18 8091

Cancelarul german Olaf Scholz este optimist în ceea ce priveşte perspectivele economice ale ţării sale, aducând în discuţie nivelul record de ocupare a forţei de muncă şi încetinirea inflaţiei datorită scăderii costurilor energiei, raportează Bloomberg.

„De la începutul anului, producţia în aceste sectoare dependente de energie a crescut simţitor - la fel ca în întreaga industrie", a declarat Scholz duminică, făcând referire şi la probabilele reduceri ale ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană, la creşterea indicelui de referinţă DAX şi la creşterea încrederii în rândul întreprinderilor şi consumatorilor germani.

Prezent în cadrul unui important târg comercial la Hanovra, Scholz a subliniat faptul că „valoarea adăugată brută în industrie a rămas stabilă în pofida inflaţiei şi în ciuda declinului temporar al producţiei, contribuţia industriei germane la creştere, prosperitate şi ocuparea forţei de muncă rămânând neîntreruptă".

Bundesbank a recunoscut săptămâna trecută că economia germană - cea mai mare din Europa - a evitat, probabil, o recesiune de iarnă, datorită redresării industriei manufacturiere, creşterii exporturilor şi a ascensiunii construcţiilor la începutul anului.

Datele care urmează să apară în următoarele zile sunt susceptibile să susţină această naraţiune, rezultatele iniţiale ale sondajelor lunare ale managerilor de achiziţii de marţi şi indicele Ifo privind încrederea în mediul de afaceri de miercuri fiind aşteptate să arate îmbunătăţiri.

Potenţiala redresare economică nu a susţinut perspectivele electorale ale social-democraţilor lui Scholz. Cel mai recent sondaj realizat de INSA pentru Bild am Sonntag arată că partidul are doar 15% susţinere în sondajele naţionale, în urma creştin-democraţilor, cu 30%, şi a Alternativei pentru Germania, de extremă dreapta, cu 18%.

Coaliţia de guvernare - din care mai fac parte şi Verzii şi Democraţii Liberi - încearcă să recâştige suportul electoratului, Scholz declarând duminică că guvernul este angajat într-o serie de discuţii privind modul de prelungire a sistemului de frânare a preţului energiei electrice dincolo de 2027. De asemenea, el a lăsat să se înţeleagă că următorul pachet de creştere economică al Berlinului ar putea include mai multe stimulente fiscale pentru cercetare şi dezvoltare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO