ZF 24

Majorarea cotei unice de la 16 la 22% şi scăderea TVA de la 24 la 22%. Ponta: I-am cerut ministrului Chiţoiu să facă o simulare

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Iulian Anghel

24.10.2013, 22:31 267

Informaţia că puterea USL ar lua în calcul o majorare a cotei unice de la 16% la 22% pentru completarea veniturilor bugetare a avut efect de dimamită în piaţa publică şi a provocat un val de retractări.

De-a lungul întregii zile de ieri, toţi cei implicaţi au negat cu vehemenţă o intenţie reală de majorare a cotei unice. Dar în spatele acestor retractări calculele sunt extrem de reale. Majorarea cotei unice la 22% concomitent cu reducerea TVA de la 24% la 22% ar aduce bugetului un plus de 8 mld. lei, adică tot atât cât minusul pe care Fi­nanţele ar urma să-l înregistreze în acest an ca încasări.

Economiştii arată că o modificare de taxe, la acest moment în care economia este încă în convalescenţă după cinci ani de criză, ar pune o piedică majoră în calea redresării. În urma multiplelor reacţii negative, premierul Victor Ponta a spus aseară că nu are în vedere o majorare a cotei unice în 2014, dar a admis că i-a cerut ministrului finanţelor Daniel Chiţoiu să vină cu soluţii pentru majorarea veniturilor care sunt în cădere. De altminteri, rectificarea bugetară de la sfârşitul acestei luni va fi pe minus, a spus premierul.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO