ZF 24

Marin Toma, preşedintele CECCAR, a încetat din viaţă

Marin Toma, preşedintele CECCAR, a încetat din viaţă

Foto: Silviu Matei

Autor: Adelina Mihai

27.05.2012, 17:26 4295

Marin Toma, preşedintele Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), a încetat astăzi din viaţă, la vârsta de 69 de ani.

Profesor universitar doctor al Academiei de Studii Economice, Marin Toma era membru fondator şi preşedinte al CECCAR, organismul reprezentativ al profesiei contabile de pe piaţa locală, care are aproximativ 30.000 de membri. El ocupa funcţia de preşedinte al instituţiei din 1993.

Absolvent al Facultăţii de Finanţe şi Contabilitate din cadrul ASE, el şi-a început cariera în sistemul finanţelor publice pentru a ajunge, imediat după Revoluţie, directorul general al departamentului de control din Ministerul de Finanţe. El a renunţat însă la această funcţie pentru a deveni consultant în sectorul privat şi formator al profesioniştilor contabili.

Toma urmat numeroase specializări, absolvind Institutul Fondului Monetar Internaţional, secţia Finanţe Publice, precum şi cursuri de formatori pentru evaluarea societăţilor comerciale la institutul CEGOS din Franţa.

Marin Toma a fost membru fondator al Academiei de Ştiinţe Tehnice Financiare şi Contabile din Paris, vicepreşedinte al Uniunii Profesiilor Liberale din România şi membru al Comitetului Executiv al Federaţiei Experţilor Contabili Mediteraneeni. El a scris peste 150 de lucrări de audit financiar-contabil şi fiscal şi a fost autorul a peste 500 de evaluări de active şi de societăţi comerciale în vederea vânzării, respectiv privatizării. De asemenea, a realizat peste 250 de studii de fezabilitate pentru restructurare prin fuziune sau divizare. Printre alte funcţii pe care le-a mai deţinut s-au aflat cele de preşedinte al Parteneriatului Sud-Est European pentru Dezvoltarea Contabilităţii (în perioada 2004-2008) şi membru al Societăţii Americane a Evaluatorilor.

Două treimi din cei 30.000 de membri ai CECCAR, una dintre cele mai importante şi stabile organisme profesionale din România, cu o istorie de 90 de ani, sunt experţi contabili (cu studii superioare de profil), iar restul sunt contabili autorizaţi (au studii medii). Anul trecut, instituţia a promovat modificarea legii contabilităţii, prin care s-a stabilit ca orice absolvent de studii economice superioare va putea să organizeze şi să conducă contabilitatea companiilor cu o cifră de afaceri sub 35.000 de euro şi active totale sub 35.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO