ZF 24

Mărturisirile şocante ale unui genist. Ce înseamnă să dezamorsezi bombe în armată

Autor: Radu Racu

16.08.2012, 17:05 10352

Profesia lor este la fel de spectaculoasă cu a piloţilor de vânătoare, dar necesită îndemânarea şi răbdarea unui chirurg. Din ce povestesc ei, nimic nu se compară cu această ocupaţie. Cum se desfăşoara rutina zilnică a unui genist şi cum este să aperi trupele militare de bombe?


Business Insider a alcătuit un colaj impresionant de mărturisiri ale diviziei care se ocupă de dezamorsarea şi dezafectarea bombelor din zonele de luptă. Iată câteva dintre cele mai interesante declaraţii acordate de un membru al diviziei americane Explosive Ordnance Disposal (EOD).

"Culoarea firelor nu contează deloc. Noi folsim o singură culoare la antrenamente şi mai multe culori când chiar vrem să ne distrăm"

"Nu am dezamorsat niciodată o bombă cu ceas, nici nu prea există. De obicei sunt detonate de la distanţă sau de către atentatori sinucigaşi".

"E o profesie de voluntari. Îmi place la nebunie să arunc lucruri în aer dar nu vreau să mor. Îmi place să cred că salvez vieţi"

"Costumul de protecţie este făcut din Kevlar şi plăci de oţel însă protejează doar de efectele unei încărcături de maxim 5 kilograme de explozibil pur"

"Întotdeauna lucrăm cu roboţi. Întotdeauna! Ne fac viaţa mai uşoară şi mai sigură însă sunt extrem de delicaţi. Să dezamorsezi o bombă cu un robot este ca şi cum ai înşuruba un şurub cu un baros"

"Întotdeauna te aştepţi la cel mai rău scenariu şi porneşti cu ideea că poate fi mai rău"

"În zone de război, inventivitatea atentatorilor nu are limite. Am găsit odată o bombă în cadavrul unei capre"

"Primim 20 de apeluri pe lună. O singură săptămâmână din lună eşti disponibil pentru intervenţii, restul lucrezi pe alte poziţii, cum ar fi aprovizionare sau divizia chimică"

"De cele mai multe ori optăm pentru distrugerea bombei decât pentru dezamorsarea ei"

"Nu e loc pentru daltonişti. Chiar dacă nu sunt fire de culori diferite, există substanţe de culori variate"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO