ZF 24

Miercuri: Guvernul american decide sa salveze AIG de la colaps

20.09.2008, 13:54 15

In urma evolutiei dezastruoase de la Bursa din New York si a scaderii ratingurilor de creditare, guvernul american decide sa preia controlul asupra AIG printr-o infuzie de capital de 85 miliarde dolari.

Conform intelegerii, Rezerva Federala va oferi pentru urmatorii doi ani un imprumut de urgenta in valoare de 85 miliarde dolari si va prelua o participatie de 79,9% din capitalul companiei.

Bancile europene isi calculeaza pierderile din falimentul Lehman. Banca germana Dexia este una dintre principalele victime ale prabusirii Lehman Brothers, institutia financiara avand expuneri de circa 2 miliarde de euro la grupul de pe Wall Street. Celelalate banci europene care si-au publicat expunerile la institutia americana sunt Societe Generale, cu 400 de milioane de euro, Raiffeisen Zentral Bank, cu 252 de milioane de euro si ING, cu 200 de milioane de euro.

Bancile centrale din Statele Unite, Canada, zona euro, Marea Britanie, Elvetia si Japonia decid in finalul zilei sa pompeze 247 de miliarde de dolari pe pietele financiare intr-un efort coordonat menit sa reduca presiunea generata de ultimele evenimente de pe Wall Street, scrie presa internationala. Aceasta este cea mai mare interventie concertata din istoria bancilor centrale.

Anuntul vine dupa ce panica de pe piata financiara a explodat in intensitate, randamentul inregistrat de obligatiunile emise de Trezoreria americana atingand un minim record, iar gramul de aur inregistrand cea mai semnificativa crestere zilnica din toate timpurile, de 11,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO