ZF 24

Opinie Roxana Roşca (associate) şi Sergiu Păun (associate) Filip&Company: Care sunt noile reguli privind controlul investiţiilor în România

Opinie Roxana Roşca (associate) şi Sergiu Păun...
11.12.2023, 16:43 183

Investiţiile realizate de investitori europeni în România vor fi supuse autorizării prealabile înainte de implementare, conform noilor prevederi legale. Se instituie o taxă de examinare a cererilor de autorizare de 10.000 de euro.  

Regimul aplicabil verificării investiţiilor în România a cunoscut importante modificări prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă publicate în noaptea de 6 decembrie 2023. Printre principalele modificări aduse se numără extinderea controlului investiţiilor în România la investiţii realizate de investitori europeni, precum şi instituirea unei taxe de examinare de 10.000 de euro.

Investitori vizaţi

Începând cu aprilie 2022, investiţiile străine în România sunt supuse controlului Comisiei de examinare a investiţiilor străine directe („CEISD”) înainte de implementare. La momentul adoptării, singurele investiţii supuse aprobării prealabile a CEISD erau investiţiile realizate de investitori din afara Uniunii Europene.

Urmare a modificărilor, controlul investiţiilor în România nu mai ţine cont de naţionalitatea investitorului.  În acest sens, vor fi supuse autorizării CEISD investiţiile realizate atât de investitori din afara Uniunii Europene, cât şi de investitori dintr-un stat membru (inclusiv România).

Investiţii vizate

Noile prevederi aduc modificări importante inclusiv în ceea ce priveşte tipurile de investiţii supuse autorizării.

La momentul adoptării, erau supuse controlului investiţiile străine directe (definite drept investiţii care confereau investitorului din afara Uniunii Europene controlul asupra administrării întreprinderii locale în care se investea) şi investiţiile noi, de tip greenfield.

Urmare a modificărilor, investiţiile directe (indiferent de naţionalitatea investitorului) au fost definite drept investiţiile realizate cu scopul de a stabili sau menţine legături durabile şi directe între investitor şi antreprenorul sau întreprinderea căreia îi sunt destinate fondurile pentru desfăşurarea unor activităţi economice în România, inclusiv investiţiile care permit investitorului să participe la administrarea sau controlul întreprinderii.

Astfel, sfera de aplicare a regimului pare astfel extinsă şi la investiţiile care nu conferă un control asupra întreprinderii locale. Mai mult, noile prevederi aduc în prim-plan şi relaţiile dintre investitori şi alte persoane fizice (antreprenori) care urmează să desfăşoare activităţi în România.

Investiţiile de tip greenfield rămân în continuare supuse autorizării.

Sectoare economice vizate de procedura de autorizare prealabilă sunt: (i) securitatea cetăţeanului şi a colectivităţilor, (ii) securitatea frontierelor, (iii) securitatea energetică, (iv) securitatea transporturilor, (v) securitatea sistemelor de aprovizionare cu resurse vitale, (vi) securitatea infrastructurii critice, (vii) securitatea sistemelor informatice şi a celor de comunicaţii, (viii) securitatea activităţii financiare, fiscale, bancare şi de asigurări, (ix) securitatea producerii şi circulaţiei armamentului, muniţiilor, explozibililor, a substanţelor toxice, (x) securitatea industriei, (xi) protecţia împotriva dezastrelor, (xii) protecţia agriculturii şi a mediului înconjurător şi (xiii) protecţia operaţiunilor de privatizare a întreprinderilor cu capital de stat sau a managementului acestora.

Pentru a fi supuse aprobării CEISD, valoarea investiţiilor trebuie să depăşească pragul de 2 milioane de euro. Pot exista excepţii de la această regulă în cazul investiţiilor susceptibile să afecteze securitatea naţională sau ordinea publică.

Noutăţi referitoare la procesul de notificare – contribuţia de examinare

Noile prevederi introduc o contribuţie de examinare în cuantum de 10.000 de euro, care trebuie plătită la momentul depunerii cererii de autorizare. În situaţia în care CEISD constată neîndeplinirea condiţiilor de examinare a cererii de autorizare, contribuţia se restituite.

Riscuri în caz de nenotificare

Punerea în aplicare a unei investiţii străine directe fără obţinerea aprobării prealabile din partea CEISD, precum şi nerespectarea sau încălcarea angajamentelor asumate în cazul autorizării condiţionate se sancţionează cu amenzi de până la 10% din cifra de afaceri totală mondială din anul financiar anterior sancţionării.

Suplimentar, investiţiile puse în aplicare cu nerespectarea regimului controlului investiţiilor în România pot fi anulate în cazul în care se constată ulterior că afectează securitatea sau ordinea publică a României sau este de natură să afecteze proiecte sau programe de interes pentru UE.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO