ZF 24

Oricine are 5.000 lei poate cumpăra un titlu de stat din această lună

Foto Ovidiu Micsik

Foto Ovidiu Micsik

Autor: Razvan Voican

02.10.2013, 21:03 20418

Valoarea nominală a unui titlu de stat în lei nou emis de Ministerul Finanţelor se înjumătăţeşte de la 10.000 de lei la 5.000 de lei începând din această lună, Trezoreria statului ţinându-şi astfel promisiunea din vară de a înlesni accesul investitorilor persoane fizice la aceste plasamente cu risc zero şi care sunt scutite de impozit.

Ideea de reducere a valorii nominale a unui titlu ca soluţie de atragere a unui număr mai mare de investitori de retail a mai fost vehiculată de oficiali ai Ministerului Finanţelor, însă de-abia acum a fost luată o decizie.

Pragul de 10.000 de lei chiar era prohibitiv pentru persoanele fizice şi nici cel de 5.000 de lei nu deschide achiziţi­ile de titluri de stat către o masă mare de investitori din această categorie, însă oricum este un pas în direcţia extinderii bazei de investitori.  În contextul frecventelor episoade de volatilitate a capitalului străin, devine cu atât mai importantă încurajarea investitorilor locali pentru reducerea vulnerabilităţii faţă de conjunctura externă.

Coborârea pragului de intrare pe titlurile de stat reprezintă o soluţie de compromis după ce Ministerul Finanţelor a decis că nu va relua emisiunile dedicate populaţiei care au fost suspendate în 2005. Valoarea nominală a unei obligaţiuni de stat în euro rămâne la 10.000 de euro.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO