ZF 24

Peste 3.500 de protestatari împotriva proiectului Roşia Montană au ocupat Piaţa Lucian Blaga din Cluj-Napoca

Peste 3.500 de protestatari împotriva proiectului Roşia...

Autor: Vasile Magradean

13.10.2013, 21:19 327

Peste 400 de persoane care s-au adunat, duminică, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca pentru a protesta faţă de proiectul minier de la Roşia Montană au pornit într-un marş spre campusul stundeţesc Haşdeu, numărul protestatarilor depăşind pe traseu peste 3.500, potrivit jandarmilor.

Ei au blocat traficul rutier în zona campusului, cerând studenţilor să se alăture protestului.

Manifestanţii au scandat "Să vină studenţii", "Nu staţi la ferestre, veniţi la proteste", "Strigaţi cu noi, Ponta la gunoi" şi "Jos Guvernul".

Protestatarii au continuat marşul pe străzile Moţilor, Coşbuc, Splaiul Independenţei, strada Horea, până la Gară, după care s-au îndreptat spre Piaţa Lucian Blaga, trecând prin Piaţa Mihai Viteazu, prin faţa
Prefecturii, pe bulevardul 21 Decembrie 1989, strada Memorandumului şi pe lângă Primărie, blocând pe traseu traficul rutier şi transportul în comun.

În Piaţa Lucian Blaga, o parte a manifestanţilor s-a aşezat pe asfalt şi au blocat traficul rutier, scandând "Uniţi, salvăm Roşia Montană".

În timpul protestului, manifestanţii au împărţit fluturaşi de chemare la "o adunare naţională" pe care cei care se opun proiectului minier vor să o organizeze în 19 octombrie la Câmpeni, judeţul Alba.

Aceasta este a şasea duminică în care la Cluj-Napoca au loc astfel de proteste.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Manifestanţii cer ca Parlamentul să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană şi să interzică, prin lege, folosirea cianurilor în activităţile miniere din România, Guvernul să respingă, prin hotărâre, în regim de urgenţă, acordul de mediu, Roşia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO şi demisia premierului Victor Ponta şi a celor patru iniţiatori ai proiectului de lege: miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul a fost analizat de Comisia parlamentară specială, la care au fost audiaţi, până vineri, reprezentanţi ai mai multor instituţii. Membrii comisiei încep săptămâna viitoare dezbaterea proiectului pe articole.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO