ZF 24

Piaţa de GPL a rezistat mai bine la scăderea cererii decât benzina şi a ajuns la valoarea de 500 mil. euro după scumpiri de 50% în criză

Piaţa de GPL a rezistat mai bine la scăderea cererii...

Autor: Roxana Petrescu

25.10.2013, 00:08 104
Piaţa de gaz petrolier lichefiat (GPL) a rezistat mai bine decât cea de benzină şi motorină la şocul provocat de criză, anul trecut cel mai ieftin combustibil disponibil generând vânzări totale de circa 500 de milioane de euro, arată calculele ZF pe baza datelor livrate de compania de cercetare de piaţă Euromonitor. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la nivel european, în majoritatea ţărilor analizate scăderea cererii de GPL fiind mai mică decât cea a carburanţilor tradiţionali, în contextul în care preţul a devenit cel mai important criteriu în opţiunea de cumpărare.
 
Potrivit datelor preliminare transmise de Euromonitor, anul trecut în România s-au consumat circa 398.000 de tone de GPL, cererea fiind mai mică faţă de cea din 2011, dar apropiată totuşi de cea din 2008, anul de graţie al economiei româneşti, în care în total s-au consumat circa 410.000 de tone de GPL.
 
Astfel, în perioada 2008-2012 piaţa a pierdut circa 3% din volum, mult mai puţin faţă de picajul de 10% înregistrat de cererea de benzină şi motorină în acelaşi interval de timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO