ZF 24

Pierdere uriaşă pentru unul dintre cei mai mai dezvoltatori AI din lume: Ilya Sutskever, cercetătorul şef şi unul dintre cofondatorii OpenAI, părăseşte compania

Pierdere uriaşă pentru unul dintre cei mai mai...

Autor: Andrei Şerbănescu

15.05.2024, 12:26 113

Ilya Sutskever, cercetător şef şi cofondator al OpenAI, părăseşte compania de inteligenţă artificială, o plecare care pune capăt unor luni de speculaţii în Silicon Valley cu privire la viitorul unui cercetător de top în domeniul inteligenţei artificiale care a jucat un rol cheie în scurta destituire a lui Sam Altman anul trecut, scrie Bloomberg.

Sutskever va fi înlocuit de directorul de cercetare Jakub Pachocki, a anunţat marţi OpenAI pe blogul companiei.

Într-o postare pe X, Sutskever a calificat traiectoria OpenAI drept „miraculoasă" şi a declarat că este încrezător că firma va dezvolta tehnologii AI care vor fi „atât sigure, cât şi benefice” sub actuala conducere.

Plecarea lui Sutskever reprezintă pierderea unui executiv şi unui cercetător renumit care a jucat un rol esenţial în cadrul companiei încă de la începuturile acesteia, ajutând la orientarea discuţiilor privind siguranţa tehnologiei AI şi, uneori, având divergenţe cu Altman în ceea ce priveşte strategia firmei. Când OpenAI a fost fondată în 2015, el a ocupat funcţia de director de cercetare, după ce a fost recrutat de Elon Musk pentru a se alătura companiei. La acel moment, Sutskever era deja bine cunoscut în domeniu pentru activitatea sa în sfera reţelelor neuronale la Universitatea din Toronto şi pentru munca sa în laboratorul Google Brain. Sutskever a oficiat chiar şi nunta preşedintelui Greg Brockman la birourile OpenAI.

Sutskever a intrat în conflict cu Altman cu privire la rapiditatea cu care trebuie dezvoltată inteligenţa artificială, o tehnologie despre care oamenii de ştiinţă proeminenţi au avertizat că ar putea dăuna umanităţii dacă i se permite să se dezvolte fără constrângeri integrate, de exemplu în ceea ce priveşte dezinformarea. Jan Leike, un alt veteran al OpenAI, care a condus împreună cu Sutskever aşa-numita echipă de superaliniere, a demisionat şi el. Printre responsabilităţile lui Leike se număra şi explorarea modalităţilor de limitare a potenţialelor prejudicii ale inteligenţei artificiale.

Anul trecut, Sutskever a fost unul dintre numeroşii membri ai consiliului de administraţie al OpenAI care au decis concedierea directorului executiv Altman, o decizie care a declanşat un vârtej de cinci zile în cadrul companiei: Brockman a demisionat în semn de protest. Investitorii s-au revoltat. Apoi, în următoarele zile, aproape toţi cei aproximativ 770 de angajaţi ai OpenAI au semnat o scrisoare prin care ameninţau că vor demisiona dacă Altman nu va fi repus în funcţie.

Sporind haosul deja creat, Sutskever a declarat că regretă că a participat la înlăturarea lui Altman. La scurt timp după aceea, directorul general a fost repus în funcţie.

După ce Altman s-a întors în companie la sfârşitul lunii noiembrie, el a declarat într-o postare pe blog că Sutskever nu se va întoarce la fostul său post de membru al consiliului de administraţie, cu toate că firma „dezbate pe larg modul în care acesta îşi poate continua activitatea la OpenAI".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24