ZF 24

Preşedintele Franţei îl susţine pe directorul general al Orange - France Telecom, anchetat pentru fraudă

François Hollande. Foto: AFP

François Hollande. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

17.06.2013, 19:55 248

Preşedintele francez François Hollande a declarat că Stephane Ri­chard, pus sub anchetă formală pentru fraudă într-un caz în care sunt implicate mai multe figuri publice franceze, ar trebui să rămână în funcţia de director general al Orange - France Telecom, companie la care statul este acţionar, scrie The Wall Street Journal. „Atât timp cât dom­nul Richard poate con­duce compania fără conse­cinţe în urma pro­cedurii juridice, el va rămâne“, a spus Hollande.

Autorităţile fran­ceze l-au acuzat săptămâna trecută pe CEO-ul France Telecom că a conspirat pentru a frauda statul când era funcţionar de rang înalt în ministerul finanţelor. Magis­traţii de anchetă investighează rolul jucat de Richard într-o comisie de arbitraj şi decizia acesteia de a oferi în 2008 despăgubiri de 420 milioane euro din partea Trezoreriei de Stat omului de afaceri Bernard Tapie. Richard a fost arestat preventiv săptă­mâna trecută şi apoi eliberat. În acest caz este implicat şi actualul director general al FMI Christine Lagarde, pe atunci ministru de finanţe, suspectată că ar fi intervenit în favoarea lui Tapie.

Statul francez deţine 27% din France Telecom, fostul monopol al teleco­­­municaţiilor din Franţa, şi are trei reprezentanţi în boardul companiei.

Tot un caz de fraudă a zdruncinat în această primăvară gu-vernul „fără pată“ condus de Hollande. Ministrul buge­tu­lui Jérôme Cahuzac a demisionat după ce a recunoscut, la pre­siunea presei şi în faţa dovezilor aduse de aceasta, că frauda statul printr-un cont ascuns în străinătate. Hollande l-a apărat şi susţinut mult timp pe Cahuzac în faţa atacurilor presei.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 18.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO