ZF 24

Preţul spot al energiei, barometrul pieţei, în creştere pe final de an. „Este posibil să revină contractele pe termen lung, dar acum toţi aşteaptă viiturile din martie“

Autor: Roxana Petrescu

14.01.2015, 13:01 290

Preţul pur al energiei tranzacţionate spot, un barometru al pieţei de electricitate, a înregistrat o revenire puternică în utlimele luni ale anului trecut, astfel că media din 2014 se apropie de cea din 2013.

Oamenii din piaţă spun că această revenire a mai do­mo­lit apetitul pentru risc al jucă­torilor din piaţă şi că-i va îndrepta spre contracte pe termen lung, stabile, în 2015. Pe de altă parte, traderii care au marcat pierderi pe ul­timele luni ale anului tre­cut din revenirea preţului la electricitate aşteap­tă acum viiturile din martie şi energia hidro ieftină pentru a-şi pansa rănile, aşă că este posibil să amâne încheierea de con­trac­te pe termen lung pentru a doua parte din 2015.

Pentru producătorii de energie, o po­si­bilă revenire a apetitului pentru contractele pe termen lung este o veste bună, mulţi din­tre ei, aşa cum este cazul Nuclear­elec­trica, neavând profilul de jucător de pe o zi pe alta.

 

Revenire pe ultima sută de metri

Potrivit datelor din rapoartele lunare pu­blicate de OPCOM, bursa de energie şi singurul mediu în care se pot încheia tran­zacţii cu electricitate, anul trecut preţul me­diu pe platforma spot (piaţa pentru ziua ur­mă­torae – n.red.) a fost de 153,9 lei pe MWh, nivel apropiat faţă de nivelul de 156 de lei din 2013.

Dacă anul a început destul de slab şi a continuat la fel până în septembrie, când a fost înregistrat un minim de 125 de lei pe MWh, ultimele luni din an şi începutul lui 2015 au adus o redresare a situaţiei. Tot datele OPCOM arată că dacă în 2013 s-au tran­zacţionat pe această plat­for­mă, care în mod normal nu ar trebui decât să corecteze uşor piaţa de energie, 16,29 TWh, anul trecut s-au tranzacţionat 21,45 TWh, adică aproape 44% din consu­mul estimat de energie al României sau echi­valentul a 34% din producţia de electricitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO