ZF 24

Preturile productiei industriale au crescut in februarie cu 0,3% fata de ianuarie

02.04.2010, 10:20 13

Preturile productiei industriale, pe total piata interna siexterna, au inregistrat in luna februarie o crestere cu 0,3%comparativ cu ianuarie si cu 2,9% fata de luna corespunzatoare dinanul 2009, potrivit datelor anuntate vineri de Institutul Nationalde Statistica (INS).

Dupa destinatie, fata de ianuarie, preturile productieiindustriale pentru piata interna au fost mai mari in februarie cu0,4%, in timp ce preturile pentru piata externa au stagnat.

Pe sectiuni (sectoare de activitate), cresteri de preturi s-auinregistrat la productia si furnizarea de energie electrica sitermica, gaze, apa calda si aer conditionat (+1%), la distributiaapei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati dedecontaminare (+0,3%), in industria prelucratoare (+0,2%).Preturile produselor din industria extractiva au scazut cu1,1%.

Pe marile grupe industriale, cresteri de preturi au avutprodusele din industria bunurilor de uz curent (0,8%), industriabunurilor intermediare (0,4%) si industria energetica (0,1%).Preturile produselor din industria bunurilor de capital si cele dinindustria bunurilor de folosinta indelungata au inregistrat scadericu 0,4%, respectiv cu 0,3%.

Fata de februarie 2009 au fost inregistrate cresteri de preturila distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor,activitati de decontaminare (9,6%), productia si furnizarea deenergie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat(6,1%) si industria prelucratoare (2,6%). In industria extractivaindicatorul a scazut cu 2,2%.

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturis-au operat la produsele din industria energetica (11,2%),industria bunurilor de uz curent (5,2%), industria bunurilor defolosinta indelungata (3,6%). Sub nivelul inregistrat pe total s-ausituat produsele din industria bunurilor de capital (-0,2%),respectiv cele din industria bunurilor intermediare (-4,8%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO