ZF 24

Prima aniversare pentru Obama, prima infrangere: Cine este sex simbolul care le-a "furat" democratilor locul de senator al lui Ted Kennedy

Prima aniversare pentru Obama, prima infrangere: Cine este sex simbolul care le-a "furat" democratilor locul de senator al lui Ted Kennedy
20.01.2010, 23:59 26

Prima aniversare a inaugurarii presedintelui american BarackObama la Casa Alba are un gust amar, dupa ce republicanii au reusitprin necunoscutul Scott Brown sa smulga democratilor locul desenator al lui Ted Kennedy din Massachusetts.

Astfel, democratii au pierdut majoritatea calificata de 60 delocuri in Senat, inaintea unui moment critic pentru mandatul luiObama: votul pentru trecerea la un sistem public de sanatate, unadin principalele promisiuni electorale ale presedinteluiamerican.
"Scott Brown a infrant-o pe Martha Coakley in fieful PartiduluiDemocrat si devine primul senator republican din Massachusetts dupamai bine de 30 de ani. Democratii sunt, de-acum, avertizati in modoficial", a declarat ieri presedintele Comitetului National alPartidului Republican, Michael Steel.
Ieri s-a implinit un an de la depunerea juramantului de presedinteal SUA de catre Barack Obama, care a castigat cursa prezidentialain 2008, dupa doua mandate ale republicanului George W. Bush.

Cum au decis 4 milioane de americani pentru toatatara

Pentru locuitorii statului Massachusetts, a caror orientare profundliberala este recunoscuta, nu a contat nici culoarea politica anecunoscutului Scott Brown (50 de ani), nici faptul ca acesta, intinerete, a pozat nud in reviste de femei pentru a-si putea platistudiile la facultatea de Drept din Boston. Republicanul Brown afost votat de 51,8% dintre alegatori, in vreme ce Martha Coakley,care a fost sprijinita in campanie de presedintele american BarackObama, a obtinut doar 47,2%, dupa o campanie in care dezbateriledespre reforma sanatatii au captat atentia tuturoramericanilor.
"Un lucru este clar: alegatorii nu au dorit ca legea care costa de3000 de milarde de dolari sa fie pusa sub nas poporului american.Aceasta lege nu este dezbatuta deschis si corect. Aceasta lege vacreste taxele, va ruina sistemul medical, va distruge locuri demunca si va arunca natiunea americana si mai mult in datorii. Inceea ce priveste reforma sanatatii, trebuie sa reincepem muncaimpreuna si sa o facem bine, de aceasta data", a spus proaspatulcastigator, in primul sau discurs in calitate de senator.
Massachusetts are 4,1 milioane de alegatori inscrisi, iaralegatorii democrati sunt mult mai numerosi decat cei republicani,dar Brown pare ca a fost votat de alegatorii independenti, care aufacut diferenta in votul de marti, potrivit unor analisti. Victoriarepublicanilor este emblematica dupa primul an de mandat alpresedintelui Obama, care a fost acuzat ca a inceput prea multeproiecte si a inceput sa scada in popularitate din cauzaproiectului de reforma al sanatatii pe care multi american ilconsidera prea socialist.

Democratii pierd locul de senator al lui TedKennedy

Este o prima dovada ca sarmul presedintelui american nu poatefunctiona la nesfarsit, chiar daca este vorba de un stat cu oprofunda traditie democrata, in care emotia trecerii in nefiinta,anul trecut, a senatorului democrat Edward "Ted" Kennedy, unuldintre apropiatii presedintelui Barack Obama, i-ar fi asigurat pestrategii partidului ca aceasta cursa electorala anticipata este90% castigata dinainte de inceperea campaniei.
Si nu a fost asa, pentru ca americanilor li s-a oferit ocazia caprin acest vot sa se pronunte asupra reformei sanatatii, temacentrala a campaniei, care depinde intr-un mod decisiv de culoareapolitica a castigatorului fotoliului de senator.
Democratii pierd asadar majoritatea calificata de 60 de locuri inSenat, iar Opozitia va avea un cuvant greu de spus in discutiadespre introducerea sistemului public de sanatate. Great Old Partya dus o campanie vehementa impotriva "nationalizarii" sistemului desanatate, care functioneaza acum in baza unui sistem de asigurariprivate, contestat de patura saraca a societatii americane, care,in multe situatii, nu isi poate permite sa le plateasca.

"Filibuster", scaparea republicanilor

Reforma sanatatii a fost adoptata de Senat, la 24 decembrie, cu 60de voturi, in prima lectura. Majoritatea de 60% le permiteademocratilor sa impiedice procedura de "filibuster" de catrerepublicani. "Filibuster" este o practica veche de secole inlegislativul american, preluata din Senatul Roman, prin caremembrii unui grup politic pot amana sau chiar bloca o initiativalegislativa vorbind incontinuu, chiar si zile, pana ce expiratermenul dezbaterii acestei legi. Acum, republicanii sunt liberi savorbeasca la nesfarsit impotriva legii, pana ce aceasta va firespinsa, pentru ca in legislativul american nu exista limita detimp pentru luarile de cuvant.

Cine este "necunoscutul" care i-a stricat aniversarea luiObama

Scott Bown (50 de ani) era membru al legislativului local inaintede a fi ales senator si a reusit sa recupereze un handicap deaproape 30 de procente care il despartea de democrata MarthaCoakley, procurorul general al statului Massachusetts, careia i-afacut campanie inclusiv Barack Obama. Brown este ofiter in rezervain armata americana si a rupt inimi in tinerete dupa ce a pozat nudin revista Cosmopolitan pentru a-si plati studiile juridice lafacultatea de drept din Boston. La 22 de ani, a castigat titlul,acordat de Cosmopolitan, de "cel mai sexi barbat din America". Intimpul campaniei a reusit sa stranga 1,3 milioane intr-o singura ziprintr-o strangere de fonduri online denumita "money bomb" - bombacu bani. Conduce un camion si a mers cu el toata campaniaelectorala. Cand a fost felicitat telefonic de Obama pentruvictorie, s-a oferit sa conduca cu camionul pana la Washington sisa joace baschet cu presedintele pe pajistea de la Casa Alba. Intimpul campaniei, a spus despre cele doua fete ale sale ca sunt"disponibile".
Este vazut ca un republican "liberal", pentru ca este de acord cuavorturile, dar se opune casatoriei dintre persoanele de acelasisex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO