Prima pagina

Primul BlackBerry cu 3G vine in Romania pana la finele anului

Primul BlackBerry cu 3G vine in Romania pana la finele anului

BlackBerry Bold (9000)

19.08.2008, 19:19 21

Orange si Vodafone, cei mai mari operatori de telefonie mobila de pe piata locala, vor aduce pana la finele acestui an pe piata locala terminalul BlackBerry Bold, primul mobil realizat de canadienii de la Research in Motion (RIM) care este compatibil cu retelele 3G si poate accesa web-ul printr-o conexiune internet wireless (Wi-Fi).
"Terminalul este testat in prezent in reteaua Orange si va fi disponibil clientilor nostri pana la sfarsitul acestui an", au spus pentru ZF oficialii Orange Romania.
"Avem in plan lansarea acestui terminal in perioada urmatoare", au precizat pentru ZF si oficialii Vodafone Romania. Cele doua companii nu au precizat data exacta a lansarii sau pretul terminalului.
Orange si Vodafone sunt singurii operatori de pe piata locala care vand terminalele BlackBerry, numarul de clienti care detin un asemenea mobil fiind estimat de surse din piata telecom la aproximativ 20.000 de persoane.
Terminalul BlackBerry Bold reprezinta reactia canadienilor de la RIM la noua varianta a Apple iPhone, care este compatibila acum cu retelele 3G si include, in plus, o serie de functii care sa il faca atractiv pentru clientii din mediul de business - segmentul-cheie vizat de dispozitivele BlackBerry.
Research In Motion deja a inceput comercializarea dispozitivului BlackBerry Bold in Marea Britanie, Germania, Australia si Chile, iar terminalul urmeaza sa fie introdus pe piata nord-americana luna viitoare. Pe piata din Statele Unite, terminalul va fi distribuit exclusiv de catre AT&T, operatorul unic al telefoanelor Apple iPhone.
Ecranul noului BlackBerry are o rezolutie identica cu cea a iPhone 3G, insa diagonala este cu cativa centimetri mai mica si nu este tactil. Aparatul are in schimb o tastatura completa QWERTY. Memoria interna a BlackBerry Bold este de 1 GB si poate fi extinsa cu ajutorul cardurilor microSD. iPhone are memoria fixa, de 8 sau 16 GB.
Ambele terminale se pot conecta la internet prin intermediul conexiunilor GPRS, EDGE si cea de mare viteza HSDPA (3,5G) sau prin Wi-Fi. Telefoanele pot reda atat fisiere audio, cat si secvente video si pot fotografia sau inregistra clipuri cu ajutorul unei camere digitale cu rezolutia de 2 megapixeli.
Spre deosebire de iPhone, care permite doar vizualizarea documentelor de tip Microsoft Office, BlackBerry Bold ofera utilizatorilor posibilitatea de a le si edita.
Canadienii vor instala pe terminal si aplicatia BlackBerry Maps, care permite utilizatorilor sa foloseasca modulul GPS incorporat pentru a se localiza pe harta sau pentru a gasi un punct de interes, in mod similar cu serviciul Google Maps de pe iPhone.
Reprezentantii Orange si Vodafone nu au oferit detalii despre pretul de vanzare al BlackBerry Bold.
Pe piata americana se asteapta ca terminalul sa coste intre 300 si 400 de dolari (204 - 272 de euro), similar cu iPhone.
In Germania, T-Mobile comercializeaza aparatul cu 129,95 euro cu un abonament lunar de 7,5 euro, in timp ce pretul aparatului fara abonament este de 459,95 euro.
Utilizatorii de terminale BlackBerry provin in special din randul companiilor, care utilizeaza aceasta solutie pentru acces rapid la mesajele e-mail.
Pe langa costurile de achizitie a terminalului si contractarea unui abonament de voce, utilizatorii trebuie sa incheie si un abonament special, de date, pentru a putea primi si trimite e-mailuri de pe mobil.
La Orange, tariful lunar pentru utilizarea serviciului de e-mail prin BlackBerry variaza intre 5 euro si 39 de euro (fara TVA), in timp ce la Vodafone pretul este situat intre 9 si 35 de euro (fara TVA). Tarifele variaza in functie de volumul de date inclus in abonament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO