ZF 24

Raport prezidential: Privilegiatii sistemului au creat o prapastie intre ei si restul populatiei

22.09.2009, 14:19 28

Inechitatile din interior, lipsa controlului si a sanctiunilorsau masurile gresite datorate incompetentei decidentilor au condusla niveluri ale pensiilor si salariilor extrem de mici pentru ceimulti si extrem de mari pentru grupuri de privilegiati", spuneraportul comisiei prezidentiale pentru analiza riscurilor socialesi demografice, lansat astazi la Palatul Cotroceni in prezentapresedintelui si a premierului.

"Pensiile celor pensionati la limita de varsta si cu vechimecompleta ar fi putut fi mai mari daca nu se acordau privilegii unorcercuri apropiate de varful puterii politice si administrative intoate componentele ei. S-a ajuns la o patologie a sistemului dedistribuire si redistribuire a bunastarii: parlamentarii si-auvotat singuri pensii speciale fara nici un suport contributoriu,magistratii au dat verdicte in favoarea lor pentru a avea un sistemprivilegiat de sporuri salariale si de pensionare, la fel s-aprocedat cu persoanele pensionate in structurile militare influente(MAPN, MI; SRI, SIE) si cu cele din Ministerul de Externe", spunedocumentul.

De asemenea, acesta critica faptul ca functionarii publici devarf din ministere, agentii si alte structuri si-au creat un sistemde salarizare special, bazat pe sporuri, care a creat o prapastieintre veniturile lor foarte mari si cele modeste ale celorlaltifunctionari publici ca si sistemul de retribuire suplimentara prinplasarea in consilii de administratie sau comisii deprivatizare.

Documentul propune schimbarea din temelii a prioritatilor indistribuirea si redistribuirea veniturilor care ar trebui mutate pefamiliile cu copii si pe incurajarea intrarii pe piata muncii atinerilor si somerilor si ramanerii pe piata muncii a celor aflatiin preajma varstei de pensionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO