ZF 24

RBS da lectii de economie: Romania ar putea intra in incapacitate de plata

02.07.2009, 13:28 32

Royal Bank of Scotland (RBS) sustine ca opt state din Europa de Est, printre care si Romania, ar putea intra in incapacitate de plata dupa ce s-au bazat timp de mai multi ani pe "credite ieftine", transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

"Europa de Est a inregistrat, in general, deficite de cont curent adanci, s-au imprumutat in exces din strainatate, iar, in consecinta, sufera de un necesar ridicat de finanţare externă relativ la rezervele în valută", a arătat analistul RBS Timothy Ash, seful diviziei pentru pietele emergente din cadrul bancii, intr-o nota catre clienti.

Economiile din regiune s-ar putea confrunta cu o "aterizare foarte dura" din cauza sistemelor rigide ale cursului de schimb, noteaza RBS.

RBS a pus la vanzare divizia din Romania a bancii, dupa ce s-a confruntat cu pierderi severe in anul 2008 fiind nevoita sa apeleze la ajutorul guvernului britanic.

In ciuda nationalizarii de catre guvernul britanic, banca a continuat sa inregistreze si in primul trimestru al anului pierderi, acestea ridicandu-se la 44 milioane lire sterline.

In luna februarie, RBS a decis sa vanda toate diviziile detinute de aceasta pe pietele din Europa Centrala si de Est si Asia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO