ZF 24

Reacţia RCS&RDS: Decizia ANCOM este “corectă şi justificată”

Reacţia RCS&RDS: Decizia ANCOM este “corectă şi...

Autor: Adrian Seceleanu

12.11.2015, 20:12 4826

Compania de cablu RCS&RDS, cel mai mare jucător de pe piaţa de internet fix din România, a salutat decizia Autorităţii de reglementare în comunicaţii (ANCOM) de a respinge solicitările Orange şi Vodafone de a emite o decizie prin care să o oblige să le ofere celor doi jucători acces la reţeaua sa pentru a intra astfel pe piaţa de net fix.

“Compania RCS & RDS consideră decizia adoptată astăzi în cadrul Consiliului Consultativ de către ANCOM ca fiind corectă şi justificată, în contextul în care pe piaţa serviciilor de acces la internet fix din România este şi va continua să fie o competiţie puternică datorită infrastructurilor multiple existente, a preţurilor practicate, a numărului şi calităţii tuturor serviciilor furnizate, dar şi a prezenţei unui număr mare de furnizori de servicii de internet fix. Totodată, ne menţinem părerea că piaţa de internet fix a fost şi este o piaţă liberă, deschisă accesului şi investiţiilor oricărui operator, atâta timp cât acesta doreşte să fie un participant activ pe această piaţă”, au declarat reprezentanţii RCS&RDS.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a spulberat astăzi speranţele giganţilor Orange şi Vodafone că vor primi acces la reţeaua de internet fix a companiei de cablu RCS&RDS pentru a putea lansa la rândul lor pachete convergente de servicii, după ce Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat că piaţa de net fix competiţia este atât de ridicată încât nu are nevoie de reglementări suplimentare.

“ANCOM a stabilit astăzi în cadrul Consiliului Consultativ cu reprezentanţii industriei, în urma unei analize laborioase, faptul că piaţa relevantă de gros a serviciilor de acces la elemente de infrastructură corespunzătoare pieţei cu amănuntul este concurenţială, astfel că nu mai este necesară intervenţia de reglementare pe această piaţă. În consecinţă, ANCOM a retras obligaţiile impuse anterior Telekom Romania Communications, considerând că societatea nu mai deţine putere semnificativă pe piaţa serviciilor de acces la elemente de infrastructură. Orice intervenţie de reglementare ex ante la nivelul unei pieţei de gros este necesară şi justificată numai în măsura în care ar avea ca efect beneficii reale pentru utilizatori, transformând piaţa cu amănuntul corespunzătoare într-o piaţă concurenţială în mod durabil. În acest caz, dat fiind faptul că analiza ANCOM a arătat că pe piaţa cu amănuntul a serviciilor de acces la internet la puncte fixe există o concurenţă puternică bazată pe infrastructuri, care se va menţine în orizontul de timp al analizei, Autoritatea a stabilit că reglementarea ex ante pe piaţa de gros corespunzătoare nu mai este necesară”, conform unui anunţ al ANCOM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO