Burse - Fonduri mutuale

Romaero se asociaza cu Blue Air si-si face un centru de afaceri cu Phoencia Hotels

16.07.2007, 18:26 64

Producatorul de componente pentru avioane Romaero Bucuresti va dezvolta impreuna cu operatorul hotelier Phoenicia Hotels un centru de afaceri si urmareste asocierea pe o perioada de 20 de ani cu operatorul de transport aerian Blue Air pentru crearea si exploatarea unei baze pentru lucrari de intretinere pentru aeronave de tip Boeing si Airbus.
Romaero va participa cu aport in natura pentru dezvoltarea centrului de afaceri care urmeaza sa fie exploatat in comun cu Phoenicia Hotels, potrivit unui raport emis de catre actionarii companiei, transmis pietei RASDAQ. Centrul de afaceri va fi realizat pe structura unor active detinute de Romaero, evaluate la aproape 8 mil. euro, reprezentand 43% din participatia la asociere, in vreme ce Phoenicia Hotels va executa investitii in valoare de 10,5 mil. euro, reprezentand un aport de 57% la asociere si avand calitatea de administrator. Durata contractului de asociere este de 20 de ani.
In ceea ce priveste asocierea cu operatorul aerian low-cost Blue Air, Romaero va intra in asociere cu un aport evaluat la 8,6 mil. euro, care nu include valoarea terenului, in timp ce Blue Air va aloca 11 mil. euro. Blue Air este prima companie low-cost din Romania si si-a inceput activitatea in decembrie 2004. Flota Blue Air cuprinde patru aeronave Boeing 737 si va fi completata, in acest an, cu inca doua aeronave de acelasi tip. Producatorul din industria aviatica s-a orientat in ultima perioada spre colaborari de durata cu jucatori internationali importanti, un pas in acest sens constituindu-l si memorandumurile semnate anul trecut cu compania greceasca Hellenic Aerospace Industry si Alenia Aeronautica din Italia si se afla in discutii pentru un acord cu Reims Aerospace.
Actionarii Romaero au mai aprobat ipotecarea unor imobile, pentru contractarea unui credit in valoare de 12 mil. lei de la Banca Transilvania, necesar achitarii unor datorii la stat. Compania de constructii si reparatii de aeronave inregistra la finele anului trecut datorii totale de circa 77 mil. lei (21,8 mil. euro), din care cea mai mare parte reprezentau plati restante, in principal la bugetul de stat, in valoare de aproape 40 mil. lei (11,3 mil. euro). Romaero realizeaza componente pentru avioane si aerostructuri si este furnizor de servicii in domeniul intretinerii si reparatiilor complexe de aeronave pentru companii precum Boeing, Israel Aircraft, Bombardier si subcontractori ai Airbus.
Principalul actionar al companiei, aflata in administrare speciala, este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, cu 72,9% din titluri, iar SIF Muntenia controleaza 25,8% din capital.
Anul trecut, afacerile Romaero au crescut usor, pana la 44,1 mil. lei (12,5 mil. euro), insa a trecut pe pierdere cu 17,7 mil. lei (5 mil. euro) ca urmare a constituirii de provizioane si despagubiri.
In primul trimestru din acest an, cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 48%, pana la 12,6 mil. lei (3,7 mil. euro), iar profitul s-a mentinut la un nivel redus, de 84.000 lei (circa 24.800 euro). In acelasi interval, cheltuielile totale ale firmei au urcat cu 23,1%, pana la 16,2 mil. lei (4,7 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO