ZF 24

Roubini: Piata imobiliara americana nu a atins limita de jos. O revenire a economiilor emergente in forma de W ar avea consecinte severe asupra tuturor

Roubini: Piata imobiliara americana nu a atins limita de jos. O revenire a economiilor emergente in forma de W ar avea consecinte severe asupra tuturor
08.10.2009, 22:11 25

Preturile de pe piata rezidentiala americana ar putea continuasa cada cu peste 10%, a declarat economistul Nouriel Roubini, citatde Reuters.

Roubini, unul dintre putinii economisti care a previzionat cuacuratete magnitudinea crizei financiare, a atentionat capierderile masive inregistrate de credite imobiliare comerciale sevor adauga problemelor pietei, fortand bancile sa caute noi sursede lichiditati.

"Stresul se va muta de la ipotecile rezidentiale care sunt incain impas, la ipotecile imobiliare comerciale, unde de-abia acumincep sa apara probleme cu pierderi masive, foarte masive", adeclarat Roubini, dupa un discurs sutinut la World EconomicForum.

Preturile caselor au urcat pentru a treia luna consecutiv iniulie, aducand sperantele privind o stabilizare a pietei dupacaderea care tine de trei ani.

Desi numarul caselor nevandute a atins limita maxim, preturilevor continua sa cada, adaugand presiuni asupra economiei, a spusRoubini.

Unul din principalele riscuri intrezarite de economistulamerican pentru anul 2010, consta in incapacitatea de a performapentru creditele de aproape 2.000 de miliarde de dolari de pe piataipotecara comerciala.

"Jumatate din acestea apartin bancilor medii spre mici si chiarcelor mai mari. Multe din aceste pierderi nu sunt recunoscutepentru ca isi mentin valoarea la nivelul valorii contabile", a spusacesta, estimand ca bancile americane si britanice vor fi nevoitesa faca rost de lichiditati pentru a face provizioane, ca urmare ascaderii ulterioare a valorii contabile a acestor active.

Roubini considera ca sunt sanse mari ca revenirea economiiloremergende si dezvoltate sa fie in forma de U, existand insa 20%-25%sanse ca aceasta sa fie in forma de WW, ceea ce ar aduce"consecinte severe" pentru toti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO