ZF 24

Ruxandra Târlescu, PwC: Consumatorii sunt pesimişti în privinţa evoluţiei preţurilor în următoarele şase luni, anticipând o continuare a scumpirilor, dar totuşi îşi propun să aloce sume mai mari pentru alte cheltuieli, cum ar fi renovarea locuinţei şi călătorii

Ruxandra Târlescu, PwC: Consumatorii sunt pesimişti în...

Autor: Roxana Rosu

05.07.2023, 12:24 235

Aproape jumătate (46%) dintre consumatorii din întreaga lume cred că preţurile alimentelor vor continua să crească, procent mai mare decât cel din februarie, când a fost de 42%, potrivit sondajului PwC Global Consumer Insights Pulse Survey 2023 din luna iunie.  

”Consumatorii sunt pesimişti în privinţa evoluţiei preţurilor în următoarele şase luni, anticipând o continuare a scumpirilor, dar acum, comparativ cu sondajele anterioare când îşi exprimau intenţia de a economisi, îşi propun să aloce sume mai mari pentru alte cheltuieli, cum ar fi renovarea locuinţei şi călătorii. O tendinţă similară este observată şi în România, unde comerţul continuă să fie pe plus, de peste 5% în volum, în ciuda inflaţiei aflată încă la un nivel ridicat, de peste 10%, potrivit datelor publicate de INS în mai. Presiunea inflaţiei asupra veniturilor populaţiei este tot mai dificil de suportat şi, în acest context, guvernul României a stabilit ca prioritate pentru perioada următoare diminuarea preţurilor la anumite produse alimentare de bază, prin plafonarea adaosului comercial. Rămâne de văzut dacă această măsură va avea impactul scontat”, a declarat Ruxandra Târlescu, Partener şi Leader pentru sectorul de Retail al PwC România.

Deşi, din cauza cheltuielilor mai mari cu produsele alimentare, consumatorii şi-au redus, de la începutul anului, cheltuielile neesenţiale, acum prevăd o creştere a acestora în perioada următoare.

Astfel, mai mult de o treime (36%) dintre respondenţi spun că vor aloca mai mult pentru îmbrăcăminte şi produse de sănătate, frumuseţe, comparativ cu 28% şi 27%, în ultimele două sondaje.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO