Burse - Fonduri mutuale

Şeful trezoreriei UniCredit: Cererea pentru obligaţiuni depăşeşte 500 mil. lei

Şeful trezoreriei UniCredit: Cererea pentru obligaţiuni...

Autor: Andrei Chirileasa

20.06.2013, 09:00 890

UniCredit Ţiriac Bank, una dintre cele mai mari bănci locale, estimează că va vinde obligaţiuni de peste 500 de mi­lioane de lei în cadrul emisiunii de obli­gaţiuni care se încheie vineri, 21 iunie.

Emisiunea de obligaţiuni a UniCredit Ţiriac Bank, care a început pe 14 iunie, este cea mai mare derulată până acum pe bursa de la Bucureşti. Ieri, banca a fixat dobânda pe care o va plăti investitorilor la 6,35%, în lei, pe an pentru obligaţiuni, după ce vineri anunţase doar că dobânda va fi de minimum 6%.

„Pentru stabilirea preţului noi ne-am propus un spread de 100-150 de puncte de bază (1-1,5%) peste titlurile de stat. Am analizat şi spreadurile pentru bondurile similare de pe alte pieţe, cum ar fi cele emise de grupul UniCredit în Austria. Nivelul final (6,35% pe an) este cu 118 puncte de bază peste nivelul titlurilor de stat pe cinci ani, iar din punctul acesta de vedere ne-am atins scopul“, a declarat pentru ZF Dorin Badea, directorul de trezorerie al UniCredit Ţiriac Bank. El a precizat că preţul final a fost stabilit în urma consultărilor cu investi­torii locali.  

„Ieri am avut şi o întâlnire cu reprezentanţii fondurilor de pensii locale, ai fondurilor de investiţii şi ai companiilor de asigurări. În acel moment puteam închide oferta la o dobândă de 6,25%, dar am preferat să acordăm un anumit confort solicitat de investitorii de pe piaţa locală şi am fixat dobânda la 6,35%, deoarece ne dorim să sprijinim piaţa de capital şi să ne întoarcem în următorii ani în piaţă cu noi emisiuni. Cred că închiderea acestei emisiuni va fi un benchmark important pentru piaţa de capital locală şi o tranzacţie oportună tuturor partici­panţilor.“

Oferta a atras un interes ridicat atât din partea investitorilor străini, cât şi a celor locali, potrivit reprezentantului UniCredit. „Din inte­resul pe care îl vedem până acum de la inves­titori, probabil că vom depăşi suma de 500 mil. lei. Vom accepta toate ofertele care depăşesc 500 mil. lei, până la plafonul de 700 mil. lei, deoarece ne-am dorit să evităm o alocare pro-rata pentru a face tranzacţia cât mai simplă“, a precizat Badea. El spune că pregătirea ofertei a început în urmă cu două luni, când banca a avut primele discuţii cu investitori locali şi externi. Interme­diarul ofertei este Broker Cluj, care a preluat la începutul anului echipa de brokeri a UniCredit, după ce banca a renunţat la operaţiunile de brokeraj.

Vânzarea de obligaţiuni face parte din strategia băncii de diversificare a surselor de finanţare, în contextul în care băncile locale încearcă să-şi reducă dependenţa de băncile-mamă. „Scopul nostru a fost să accesăm categorii cât mai diverse de investitori locali şi externi“, a precizat Badea.

UniCredit Ţiriac Bank avea la finalul anului trecut active de 25 mld. lei (5,6 mld. euro) şi capitaluri proprii de 2,7 mld. lei (600 mil. euro). Banca a avut anul trecut un profit net de 177 mil. lei (40 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO