ZF 24

Statele Unite pun piciorul în prag: Washingtonul a avertizat Raiffeisen că accesul băncii la sistemul financiar american ar putea fi restricţionat din cauza afacerilor extinse din Rusia

Statele Unite pun piciorul în prag: Washingtonul a...

Autor: Andrei Şerbănescu

15.05.2024, 12:43 2205

Raiffeisen Bank International a fost avertizată în scris de Trezoreria SUA că accesul său la sistemul financiar american ar putea fi restricţionat din cauza afacerilor sale cu Rusia, potrivit unei persoane care a consultat scrisoarea, raportează Reuters.

La 6 mai, secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo, a trimis o scrisoare către RBI, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la prezenţa RBI în Rusia, precum şi la o afacere de 1,5 miliarde de dolari cu un magnat rus sancţionat, afacere la care banca a renunţat între timp, potrivit persoanei menţionate, care a solicitat anonimatul din pricina caracterului privat al informaţiilor oferite.

În timp ce afacerea legată de Oleg Deripaska a fost abandonată de Raiffeisen la câteva zile după sosirea scrisorii, sursa a declarat că preocupările Trezoreriei SUA cu privire la afacerile băncii austriece în Rusia rămân cât se poate de proeminente.

Avertismentul reprezintă cel mai puternic semnal adresat de SUA celei mai mari bănci occidentale din Rusia, urmând o lungă perioadă de presiuni exercitatea din partea Washingtonului, care analizează de mai bine de un an afacerile RBI cu Moscova.

În timp ce multe guverne şi corporaţii occidentale au redus radical legăturile cu Moscova de când aceasta a invadat Ucraina în urmă cu mai bine de doi ani, Austria rămâne legată de Rusia prin intermediul unor conducte de gaz critice, Viena servind în continuare drept un centru de tranzit pentru numerarul venit din Rusia.

Acţiunile Raiffeisen au scăzut cu 3% la deschiderea şedinţei de tranzacţionare, devenind astfel cea mai slabă dintre băncile europene.

Un purtător de cuvânt al Raiffeisen a declarat că RBI a „redus semnificativ" activităţile din Rusia şi a luat măsuri ample pentru a reduce riscurile generate de sancţiuni.

„RBI va continua să lucreze pentru deconsolidarea filialei sale din Rusia", a declarat purtătorul de cuvânt pentru Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24