ZF 24

Studiu AT Kearney: Plati electronice putine inseamna pentru Romania o economie subterana mare

Studiu AT Kearney: Plati electronice putine inseamna pentru Romania o economie subterana mare
24.09.2009, 14:56 58

Gradul scazut de utilizare a platilor electronice creeaza unmediu favorabil dezvoltarii economiei subterane, potrivit unuistudiu realizat de compania de consultanta de business ATKearney.

Economia subterana inseamna activitati economice ilegale, careau ca scop obtinerea de venituri ce nu pot fi controlate destat.

"Este o corelare puternica intre utilizarea platilor electroniceintr-o tara si economia subterana. Tarile cu grad inalt deutilizare a platilor electronice, precum Marea Britanie si Olanda,au economii subterane de dimensiuni mai reduse fata de tarile incare gradul de utilizare a platilor electronice este la un nivelminim - precum Bulgaria si Romania", se arata in studiul ATKearney.

Potrivit unor date din 2005 prezentate in studiul AT Kearney,Romania si Bulgaria aveam o pondere a economiei subterane inProdusul Intern Brut (PIB) de peste 35%, aproape cea mai ridicatapondere din tarile Uniunii Europene, dupa Estonia si Letonia.

In prezent, este estimata o pondere a economiei subterana in PIBde circa 20%.

Cele doua tari erau in acelasi timp pe ultimul loc dintre tarileanalizate la gradul de utilizare a platilor electronice. Unlocuitor din Romania sau Bulgaria realizeaza in medie cinci platielectronice intr-un an, in timp ce in Franta, Marea Britanie,Austria sau Olanda, numarul platilor realizate intr-un an de unlocuitor depaseste 230, potrivit datelor din studiu.

Studiul At Kearney a fost realizat in colaborare cu profesorulFriedrich Schneider, Universitatea Johannes Kepler of Linz,Austria, autor al cartii "Economia subterana: Un studiuinternational", publicata in 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO