ZF 24

Tiriac confirma exitul din importul Mercedes-Benz Romania

Tiriac confirma exitul din afacerea Mercedes-Benz Romania
24.11.2009, 18:38 102

Grupul Tiriac si Daimler AG au semnat vineri, 13 noiembrie, unacord prin care grupul german preia participatia de 49% detinuta deIon Tiriac la importatorul Mercedes-Benz, un business de 400 mil.euro anual. Anuntul oficial confirma informatiile publicate lasfarsitul saptamanii trecute de ZF.

Astfel, incepand cu data de 13 noiembrie Daimler AG este asociatunic al Mercedes-Benz Romania SRL.
In urma cedarii partilor sociale detinute in cadrul Mercedes-BenzRomania, Grupul Tiriac se retrage din activitatea de import amarcii germane, dar in acelasi timp va ramane parte a businessuluiMercedes-Benz in Romania prin intermediul celor sapte dealeri aimarcii din cadrul Tiriac Auto.

Vanzarea celor 49% din actiunile importatorului Mercedes-BenzRomania reprezinta primul exit al omului de afaceri din industriaauto.
Iesirea lui Tiriac din afacerea Mercedes-Benz reprezinta primatranzactie importanta de pe piata auto locala de la inceputulcrizei.

Piata auto este una dintre cele mai afectate industrii din Romania,dupa scaderi de peste 50% in fiecare luna din acest an. Nicivanzarile importatorului Mercedes-Benz nu au ramas imune la acestacadere, compania raportand in primele zece luni ale anului undeclin de 58%, la 3.300 de unitati. Pe baza acestor rezultate sicifra de afaceri a importatorului s-ar putea situa doar la 60% dincea raportata anul trecut, respectiv 240 mil. euro.

Conform datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finante,compania Mercedes-Benz Romania a terminat anul 2008 cu pierderi depeste 9 mil. euro, fata de un profit net de 13 mil. euro cu un anin urma.
Mercedes-Benz Romania si-a inceput activitatea pe piata locala inianuarie 2007, sub denumirea de DaimlerChrysler Romania, caimportator al marcilor detinute de concernele Daimler siChrysler.

Tiriac Holdings, grupul care reuneste toate afacerile miliardaruluidin auto, banci, asigurari si imobiliare, a inregistrat la nivelulanului trecut afaceri de peste 1,4 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO