ZF 24

Topul celor mai importante evenimente ale saptamanii

03.10.2008, 17:27 17

1. Cursul de referinta al BNR urca la 3,8720 lei/euro, maximul ultimilor trei ani si zece luni. Leul nu incetineste deprecierea si cursul trece de pragul de 3,9 lei/euro. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat pentru vineri un curs de referinta de 3,872 lei/euro, in urcare cu 11 bani, fata de cursul anuntat ieri, reprezentând nivelul maxim al ultimilor trei ani şi zece luni.

Pe piata interbancara, moneda nationala continua sa inregistreze pierderi fata de euro, tranzactiile desfasurandu-se la un curs de 3,8699-3,8820 lei/euro, in crestere cu 1,35% fata de ultimele valori inregistrate ieri.

"Volumul si valoarea transferurilor din piata locala sunt extrem de reduse, jucatorii nu prea tranzactioneaza, iar
din acest motiv volatilitatea este extrem de mare. Criza financiara din exterior a afectat atat de tare piata romaneasca, incat chiar si liniile de tranzactionare dintre banci sunt inchise", a afirmat pentru Mediafax un dealer.

"Toate valutele din regiune sunt depreciate, insa leul este vedeta la acest capitol, avand o pierdere de 1,3%", a spus un alt dealer.

2. Criza financiara continua. Rezerva Federala mai arunca pe piata 650 miliarde dolari. Bancile sunt nationalizate. Inca o saptamana de groaza a trecut peste pietele financiare, cu nationalizari ale bancilor, caderi pe burse si interventii ale guvernelor, toate in incercarea de a salva ce a mai ramas in picioare.

Autoritatile din Belgia, Olanda si Luxemburg au anuntat la inceputul saptamanii un plan de nationalizare a activelor grupului bancar belgiano-olandez Fortis, in valoare de 16,3 miliarde de dolari (11,1 miliarde de euro), banca devenind astfel
prima mare victima europeana a crizei financiare internationale.

De asemenea, al doilea mare creditor ipotecar din Germania, Hypo Real Estate, a semnat un acord cu un consortiu de banci pentru o facilitate de credit de mai multe miliarde de euro, dupa ce presa locala a scris ca institutia financiara se afla in criza de lichiditati.

Grupul britanic Bradford&Bingley, cel mai mare creditor al detinatorilor de proprietati imobiliare, a fost nationalizat luni dupa ce a intrat in criza de lichiditati, iar competitorii au refuzat sa preia credite ipotecare acordate de banca, scrie Bloomberg.

Totodata, banca spaniola Santander va prelua depozitele de retail si reteaua de sucursale Bradford & Bingley (B&B), pentru 400 milioane lire (504,9 milioane euro).

Luni, Camera Reprezentantilor din Congresul american a respins planul administratiei Bush in valoare de 700 de miliarde de dolari, menit sa stabilizeze pietele financiare, trimitand indicii bursieri spre cel mai rapid declin din ultimii 21 de ani. Dupa ce o varianta modificata a acestuia a fost aprobata de Senat, planul urmeaza sa fie reanalizat si votat de Camera Reprezentantilor vineri seara.

Guvernul islandez a anuntat cumpararea a 75% din banca islandeza Glitnir, una din principalele banci din tarile nortice, pentru 600 milioane euro.

Irlanda si Grecia au initiat procedurile de garantare a depozitelor bancare in totalitate, in timp ce presiuni destul de mari sunt puse si peste guvernul britanic pentru aceeasi actiune.

Guvernele Frantei si Belgiei au aprobat un ajutor de 6,4 miliarde de euro pentru grupul financiar Dexia, necesar pentru stabilizarea actiunilor pe Bursa.

Vineri, Wells Fargo a anuntat ca a incheiat un acord de preluare a bancii Wachovia, pentru suma de 15,1 miliarde dolari.

3. Deputatii au aprobat majorarea salariilor profesorilor cu 50%. Plenul Camerei Deputatilor a aprobat luni majorarea salariilor cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar cu 50%, lucru ce presupune, potrivit unor surse din Guvern, un efort bugetar peste 280 de milioane de euro pana la finele anului si de aproximativ 1 mld. de euro pentru anul viitor. In Romania exista 313.000 de profesori, iar salariul mediu al acestora se situeaza in jurul valorii de 1.500 de lei.

Majorarea salariilor profesorilor cu 50% ar putea antrena solicitari din partea altor bugetari, cresterea salariilor putand afecta stabilitatea economica si chiar statutul Romaniei de tara membra UE, a declarat ministrul Economiei si Finantelor Varujan Vosganian.

"O astfel de masura ar avea ca efect cresterea fara precedent a inflatiei, accentuarea deficitului de cont curent si un deficit bugetar urias, ceea ce ar duce Romania intr-o stare de instabilitate economica, care va fi agravata de situatia internationala. Este cu atat mai neobisnuita o astfel de decizie cu cat toate tarile din Europa si Statele Unite iau in aceste momente masuri de precautie pentru a se proteja de efectele crizei financiare", a afirmat Vosganian.

4. Rezerva valutara a BNR a crescut la nivelul record de 26 miliarde de euro. Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au crescut in luna septembrie pentru prima data peste nivelul de 26 de miliarde euro, potrivit datelor publicate astazi de autoritatea bancara centrala. Astfel rezervele bancii centrale au crescut cu 101 milioane euro, la 26,021 miliarde euro. Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, dar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 2.081 milioane euro, ceea ce face ca rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) sa se situeze la 28,1 miliarde de euro.

5. Guvernul si Voestalpine au semnat memorandumul pentru combinatul de 5 mld. euro. Reprezentantii companiei austriece Voestalpine Stahl si cei ai guvernului au semnat marti un Memorandum de intelegere cu privire la dezvoltarea in zona Marii Negre a unui combinat siderurgic, investitie estimata la 5 mld. euro. Romania concureaza cu Bulgaria, Turcia si Ucraina pentru a atrage investitia in constructia combinatului siderurgic. La inceputul lunii trecute, oficialii companiei austriece au semnat un document similar si cu reprezentantii Executivului din Bulgaria care au apreciat ca acesta este un nou pas pentru realizarea proiectului in tara vecina.

6. Pirelli isi dubleaza investitiile din Romania cu inca 250 milioane euro. Pirelli va aloca alte 250 milioane pentru investitii in Romania, pentru a crea "un pol industrial cu fabrici precum cele de anvelope, cord metalic si filtre antipoluare pentru emisia motoarelor diesel", a declarat presedintele Pirelli, Marco Tronchetti Provera, dupa o intrevedere avuta cu premierul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu.

Investitia totala a companiei va urca astfel, pana in 2011, la 500 milioane euro.

 

7. IKEA Romania, vanzari de 100 mil. euro in ultimul an. Magazinul Ikea din Romania a inregistrat in perioada septembrie 2007 - august 2008 vanzari totale de 100 de milioane de euro, din care 60% reprezinta obiecte de mobilier iar restul decoratiuni.

"Volumul mare al vanzarilor inregistrat in acest an este rezultatul eforturilor echipei IKEA de eficientizare a activitatii”, a declarat Cornel Oprisan, Retail Manager IKEA Romania.

Din categoria mobilier, cele mai bine vandute produse au fost: combinatiile de dulapuri PAX, cu 19.700 de unitati vandute, sistemele modulare de biblioteca BILLY, cu peste 15.600 de bucati, corpurile de bucatarie FAKTUM, cu peste 13.600 de bucati, produsele din gama KLIPPAN (canapele, fotolii, sezlonguri, taburete), cu peste 2.000 de unitati vandute, se arata intr-un comunicat al companiei.

8. BCE mentine neschimbata dobanda de politica monetara la 4,25%. Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 4,25%. Urmeaza ca presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet sa faca declaratii cu privire la impactul crizei din sectorul creditelor asupra stabilirii dobanzii-cheie.

9. Premiera la SIF-uri: SIF Oltenia vrea sa rascumpere 10% din actiuni. Societatea de Investitii Financiare (SIF) Oltenia a convocat la jumatatea lunii noiembrie Adunare Generala in vederea rascumpararii unui pachet de pana la 10% din capitalul social, la preturi cuprinse intre 1,36 lei si 2,5 lei/actiune. Operatiunea se va intinde pe o durata de un an. Operatiunea ar fi o premiera pentru SIF-uri, insa pentru aceasta este nevoie de aprobarea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, pentru care societatea ar trebui sa reuneasca cel putin 50% din numarul de actiuni cu drept de vot.

10. Porsche Romania lanseaza pe piata locala marca de lux Bentley. Porsche Romania a lansat astazi pe piata locala marca de automobile high luxury Bentley, tinta de vanzari pentru anul acesta find de 5 unitati. In cadrul lansarii au fost expuse doua modele, in valoare de circa 180.000 de euro fiecare, pentru care compania a primit deja comenzi.

Presedintele Porsche Romania, Brent Valmar, a declarat ca se asteapta ca anul numarul modelelor vandute sa se situeze in jurul a 40 de exemplare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO