ZF 24

Topul celor mai importante evenimente ale saptamanii

21.11.2008, 16:46 30

1. Ziarul Financiar sarbatoreste implinirea a zece ani de la aparitia primului numar. Ziarul Financiar a marcat luni 10 ani de viata prin deschiderea sedintei de tranzactionare a Bursei de la Bucuresti.

Pe 16 noiembrie 1998 aparea primul numar din Ziarul Financiar propunandu-si inca de atunci sa ofere cititorilor stiri corecte, obiective si echilibrate din mediul de afaceri di din economie. "Nu vom evita subiectele constroversate si nici nu vom da inapoi in fata aspectelor delicate".

"Daca as spune ca pe 16 noiembrie 1998 eram constienta si pregatita pentru ce avea sa urmeze incepand de a doua zi, as minti. Cu tot trainingul Reuters si cu toate saptamanile de dat ziarul la perete, uitandu-ma in urma imi dau seama ca nu realizam aproape deloc in ce ma bagasem. Proaspat iesita din facultate, unde profesorii ne indopasera cu literatura, semantica si franceza veche, dar omisesera sa ne informeze ca toate astea nu or sa ne serveasca la nimic in lumea reala, aveam senzatia ca jurnalismul e... De fapt habar n-aveam ce e jurnalismul, in afara de ce vazusem prin filme si ce ni se spusese de catre veteranii Reuters la cursurile intensive - etica, verificarea stirii din mai multe surse, modelul piramida pentru stiri, neaparat un lead sexy (cine nu a incercat sa compuna un lead sexy pentru o stire economica habar nu are ce pierde)", declara Raluca Badea, editor ZF si unul dintre cei mai vechi oameni din echipa redactionala.

Prima editie a Ziarului Financiar a aparut pe 16 noiembrie 1998 si, timp de 10 ani, publicatia a descris cele mai importante evenimente pentru mediul de afaceri.

Ziarul Financiar a ajuns la peste 200.000 de cititori pe editie, dintre care mai mult de jumatate sunt manageri de top. ZF este cel mai complex produs business media din Romania, cu un portofoliu de cinci cataloage anuale ("Top 100 cele mai valoroase companii din Romania", "Anuarul de business al Romaniei", "ZF IMM - 100 de afaceri de la zero", "Top Tranzactii ZF", "ZF Who's Who in business Romania"), doua suplimente bianuale ("ZF Chronos" şi "Go4it!"), suplimentul lunar BUSINESS Construct si patru suplimente saptamanale ("ZF Profesii", "ZF Proprietati", "ZF Dupa Afaceri", "Ziarul de Duminica").

2. Gala ZF a premiat oamenii care au schimbat Romania. Peste 600 de oameni de afaceri, manageri, inalti oficiali ai institutiilor statului au participat joi seara la hotelul Marriott din Bucuresti, la gala Ziarului Financiar de aniversare a zece ani de la lansarea ziarului, caracterizat de invitati ca fiind un reper pentru mediul de afaceri.

In cadrul Galei ZF 10 ani, Ziarul Financiar a acordat 10 premii speciale oamenilor, brandurilor si companiilor care au marcat economia din ultimii zece ani. Cu aceasta ocazie, Ziarul Financiar a lansat si cea de-a treia editie a catalogului "Top 100 cele mai valoroase companii din Romania".

Printre premianti s-au numarat: PRO TV - cel mai puternic brand media din Romania, Ion Tiriac - cel mai cunoscut om de afaceri roman, Dinu Patriciu - cea mai mare tranzactie privata realizata de un roman, a Rompetrol catre KazMunaiGaz, Florin Talpes - omul care a crezut in talentul romanesc din IT si care a dezvoltat cel mai cunoscut brand local de soft, Academia de Studii Economice - institutia care a dat economiei cei mai multi executivi, Automobile Dacia Pitesti - cel mai mare succes industrial al Romaniei, automobilul Logan, Lisa Draxlmaier - cel mai mare angajator din Romania, care a pornit cu o investitie de la zero dupa 1990.

De asemenea, au fost acordate premii primelor cinci companii prezente in catalogul realizat de Ziarul Financiar. Astfel, pe locul 1 se situeaza Petrom, companie urmata in top de Orange, Vodafone, Romgaz şi Hidroelectrica.

Cu ocazia Galei, Sorin Pislaru, redactor-sef al ZF, a urat "La multi ani" cotidianului, precizand ca Ziarul Financiar este un "reper al ultimilor 10 ani in presa romanească si speram ca si in economia Romaniei".

3. ZF lanseaza Topul celor mai valoroase 100 de companii din Romania. Ziarul Financiar va lansa astazi, in cadrul Galei ZF, a treia editie a topului celor mai valoroase companii din Romania.

Companiile au fost evaluate pe baza capitalizarii bursiere la 30 septembrie 2008. Pentru alte companii, nelistate la bursa, valorile au fost obtinute atat pe baza tranzactiilor similare ale altor companii din sector sau pe baza multiplilor derivati din valoarea unor companii similare cotate pe bursele straine.


4. Ziarul Financiar castiga doua premii la Gala Premiilor Pietei de Capital. Ziarul Financiar a castigat premiul brokerilor pentru calitatea analizei pietei de capital acordat unei publicatii de specialitate in cadrul Galei Premiilor Pietei de Capital. La aceeasi categorie, ZF a castigat si premiul publicului, ca urmare a votului derulat pe site-ul Asociatiei Brokerilor.

Andrei Chirileasa, editorul departamentului piete de capital din cadrul ZF, a castigat premiul de excelenta pentru profesionalism in reflectarea pietei de capital, acordat de comunitatea brokerilor. De asemenea, el a fost nominalizat pentru premiul acordat celui mai consecvent comentator al pietei bursiere, unde a castigat premiul special acordat pe baza votului publlicului.

Site-ul www.zf.ro a fost nominalizat la categoria cea mai apreciata sursa internet de informare in domeniul pietei de capital, unde premiul a fost adjudecat de site-ul Bursei de Valori Bucuresti (www.bvb.ro).

Gala Premiilor Pietei de Capital, organizata de Asociatia Brokerilor, a devenit un eveniment de referinta pentru piata de capital, ajungand in acest an la a saptea editie.

5. Guvernul suspenda taxa auto si reduce TVA la tranzactiile imobiliare in planul impotriva crizei. Executivul de la Bucuresti a aprobat miercuri planul de masuri impotriva crizei, principalele prevederi incluse in program fiind reducerea Taxei pe Valoare Adaugata la 5% pentru locuintele vandute cu maximum 100.000 de euro si cu o suprafata de pana la 120 mp si suspendarea taxei auto anul viitor pentru masinile noi cu motorizari Euro 4. Guvernul a hotarat reducerea CAS-ului cu 2% iar firmele care vor angaja persoane intrate in somaj de peste trei luni vor primi echivalentul in lei a sumei de o mie de euro pentru fiecare post astfel creat. Totodata, capitalul CEC va fi majorat in 2009 cu 250 mil. euro pentru finantarea IMM.

6. Dacia Automobile isi intrerupe productia. Uzina Dacia si-a intrerupt productia, de joi, pana la data de 7 decembrie, ca urmare a scaderii pietei interne si a pietelor externe.

Potrivit lui Nicolae Pavelescu, liderul sindical de la Dacia, salariatii vor ramane acasa ca urmare a intreruperii activitatii, urmand sa primeasca 85% din salariul brut, conform contractului colectiv de munca al Dacia pe anul 2008. Totodata, ei vor beneficia de tichetele de restaurant aferente zilelor de intrerupere a activitatii.

Singura divizie care va continua sa functioneze in perioada 20 noiembrie-7 decembrie este centrul CKD (pachete de piese destinate exportului si asamblarii in alte uzine).

7. Spatiile comerciale din Bucuresti, mai scumpe decat cele din Dubai sau Bruxelles. Bucurestiul ocupa locul 52 intr-un top al celor mai scumpe orase in functie de chiriile din spatii comerciale, cu un nivel de 140 de euro/metrul patrat lunar pentru cele mai bune spatii, arata o analiza a companiei de consultanta CB Richard Ellis. Nivelul a crescut in cel de-al treilea trimestru al anului cu 17%, de la 120 de euro/mp, in primele trei luni din 2008, nivelul actual fiind superior celui din orase precum Bruxelles, Varsovia, Budapesta sau Dubai. Cele mai scumpe orase, in ceea ce priveste chiriile pentru spatii comerciale, sunt New York, Hong Kong, Moscova, Londra si Tokyo, potrivit aceleiasi analize.

8. ANC anunta scaderea tarifelor de interconectare ale Orange si Vodafone din 2009. Tarifele de interconectare ale companiilor Orange si Vodafone vor scadea de la 6,04 la 5,03 la eurocenti pe minut din data de 1 ianuarie 2009, a anuntat joi Autoritatea Nationala de Comunicatii. In acelasi timp, ANC a impus in premiera operatorilor Cosmote, Zapp si RCS&RDS sa practice din 2009 un tarif de interconectare in relatia cu ceilalti furnizori.

Tarifele de interconectare practicate de companiile Cosmote si Zapp vor scadea de la 1 februarie 2009 la 6,4 eurocenti pe minut de la 8,2, respectiv 8,01 eurocenti pe minut. De la aceeasi data tarifele RCS&RDS vor scadea la 7,21 eurocenti pe minut. ANC a anuntat de asemenea ca tarifele celor cinci operatori vor continua sa scada urmand sa ajunga la un nivel egal, cel mai probabil in 2009.

9. Citigroup anunta concedieri masive. 50.000 angajati vor fi dati afara. Citigroup, a patra mare banca din SUA, dupa valoarea activelor, a anuntat luni ca va concedia 50.000 de angajati, in incercarea de a reduce cheltuielile cu 20%, pe masura ce criza economica se agraveaza. Citigroup devine astfel campioana disponibilizarilor de la inceperea crizei mondiale, avand in vedere ca la nivel global institutiile financiare au concediat 160.000 de angajati din cauza turbulentelor.

Decizia care afecteaza circa 14% din personalul bancii a fost pusa in aplicare incepand cu data de 30 septembrie, a declarat astazi CEO-ul institutiei, Vikram Pandi.

10. RCS&RDS vrea sa se extinda cu telefonia mobila in Ungaria. Compania RCS&RDS, unul din cei mai mari jucatori de pe piata locala de telefonie mobila, va depune o oferta pentru ambele licente de telefonie mobila scoase la licitatie in Ungaria, a declarat Alexandru Oprea, directorul general al RCS&RDS. El nu a oferit alte detalii, mentionand doar ca operatorul va dispune de fondurile financiare necesare pentru dezvoltarea acestui proiect in cazul in care va castiga licenta. RCS&RDS a lansat in Romania in octombrie 2007 serviciile de telefonie mobila si are in prezent 1,2 milioane de clienti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO