ZF 24

Topul celor mai importante evenimente ale saptamanii

28.08.2009, 17:34 12

1. Zece banci se lupta sa vanda eurobondurile Romaniei pe un comision de 15 mil. Euro. Zece banci a selectat Ministerul de Finante in etapa finala pentru intermedierea emisiunii de euroobligatiuni in valoare de pana la 1,5 mld. euro si o maturitate intre 5 si 10 ani. De obicei comisionul negociat este in jur de 1%, astfel ca bancile selectate pot ajunge la castiguri de pana la 15 mil. euro. Lupta pentru desemnarea administratorilor se da intre HSBC, Barclays Capital, Citibank, Deutsche Bank, Credit Suisse, Erste Bank impreuna cu BCR, EFG Eurobank Ergasias impreuna cu Bancpost, Societe Generale, UniCredit si ING.

2. BCR aduce sef la Banca pentru Locuinte de la concurenta. Alexandru Ciobanu, care din vara trecuta se afla la conducerea Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), a fost recrutat de BCR pentru pozitia de CEO al bancii pentru locuinte detinuta de grup. El il inlocuieste astfel pe Petre Tulin, care a parasit luna trecuta BCR Banca pentru Locuinte pentru a prelua conducerea unui nou jucator care se pregateste sa intre pe piata - Banca Comerciala Feroviara, al carei actionar majoritar este omul de afaceri Valer Blidar.

3. Propunere soc: firmele mici si mijlocii sa nu mai plateasca un an datoria la banca. Presedintele PSD Mircea Geoana a plusat ieri in cursa propunerilor anti-criza, propunand un moratoriu de un an de zile pentru plata principalului la creditele luate de catre IMM-uri. Masura ar putea duce la un minus de venituri de 50-60 de milioane de euro pentru banci, in conditiile in care profiturile nete ale sistemului bancar au fost anul trecut de 1,2 miliarde de euro.

4. Coca-Cola inchide o fabrica din Iasi si muta producatia in Republica Moldova. Coca-Cola Hellenic, cel mai mare producator local de bauturi non-alcoolice, va inchide si fabrica din Iasi, dupa ce in ultimii doi ani a renuntat la alte doua locatii de productie, la Bucuresti si Oradea. Productia va fi mutata in Republica Moldova. La fabrica din Iasi lucreaza 75 de persoane. Coca Cola a mai disponibilizat 200 de angajati de la fabricile din Bucuresti si Oradea

5. Un administrator al Bancii Transilvania a vandut 1,2% din actiuni pentru 5 mil. euro. Claudiu Silaghi, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania (TLV), a vandut joi un pachet de 13,06 milioane de actiuni, reprezentand 1,2% din capitalul bancii, pentru care a incasat 21,15 mil. lei (5 mil. euro). El detinea inaintea acestei tranzactii circa 2,87% din actiunile TLV. Circa 2,3% din actiunile Bancii Transilvania au fost transferate pe Bursa in sedinta de joi prin intermediul a cinci tranzactii speciale in valoare de 9,3 mil. euro.

6. Deficitul bugetar a crescut la 3,31% din PIB in iulie - 17,58 miliarde lei. Deficitul bugetului general consolidat a urcat cu 0,6% din PIB in luna iulie, de la 2,71% la 3,31% din PIB, respectiv 17,58 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP). La sfarsitul lui iulie 2009 veniturile bugetului general consolidat au fost de 92,2 miliarde lei, inregistrand, comparativ cu realizarile perioadei corespunzatoare din anul precedent, o scadere de 6,9%.

7. Kazahii pregatesc oferta de preluare a Rompetrol Rafinare. The Rompetrol Group, firma care controleaza Rompetrol Rafinare (RRC) listata pe Bursa, a cerut CNVM sa prelungeasca pana la 30 octombrie termenul in care poate depune documentatia de oferta pentru preluarea companiei. Acestia au precizat ca intarzierea provine din faptul ca evaluarea este o operatiune complexa si nu se poate incadra in termenul prevazut de institutie, se arata in raportul transmis de reprezentantii Rompetrol Rafinare.

8. Cea mai mare amanare a unui proiect imobiliar din acest an: Sun Plaza se deschide in 2010. Compania austriaca Sparkassen Immobilien, care dezvolta in parteneriat cu firma EMCT proiectul de 200m mil. euro Sun Plaza din cartierul bucurestean Berceni, a anuntat ca inaugurarea mall-ului va fi amanata pentru primavara lui 2010. Data deschiderii anuntate anterior era 29 octombrie 2009. "Investitia totala este in jur de 200 milioane de euro, finalizarea spatiilor de retail este programata pentru sfarsitul anului 2009, iar deschiderea este prevazuta pentru primavara anului 2010.

9. Pepsi construieste cea mai mare fabrica din Europa in Ilfov. PepsiAmericas, al doilea mare imbuteliator Pepsi-Cola la nivel mondial, va construi in localitatea Dragomiresti, din judetul Ilfov, cea mai mare fabrica din Europa a companiei, printr-o investitie in valoare de 150 de milioane de dolari, productia urmand sa inceapa la 1 septembrie. Constructia va fi realizata pe o suprafata de 30.000 de metri patrati, potrivit unui anunt al companiei. PepsiAmericas va anunta alte informatii privind fabrica din Ilfov intr-un eveniment de presa organizat la 1 septembrie. Unitatea de productie va fi dezvoltata in zona de vest a Capitalei, in zona soselei de centura si a autostrazii Bucuresti-Pitesti.

10. Vanzarile de apartamente noi din Bucuresti au scazut in primul semestru de sase ori, la 515 unitati. Numarul apartamentelor noi vandute in Bucuresti a scazut in primul semestru de aproape sase ori fata de perioada similara a anului trecut, la 515 unitati, in conditiile in care la sfarsitul lunii iunie erau disponibile spre vanzare peste 11.000 de locuinte, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara Colliers. Scaderea vanzarilor ar fi fost si mai mare fara aportul a catorva proiecte care, chiar si in aceasta perioada dificila, au reusit sa inregistreze vanzari record - o medie de 10 unitati pe luna-, practicand politici de pret si modalitati de plata atractive", sustin autorii studiului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO