ZF 24

Topul celor mai importante evenimente ale saptamanii

02.10.2009, 17:50 12

1. Guvernul s-a rupt. Guvernul s-a rupt joiprin decizia ministrilor PSD de a demisiona, iar cursul si Bursa aureactionat negativ la posibilitatea ca situatia politica sadegenereze si Romania sa devina aproape de neadministrat din punctde vedere economic pana la alegerile prezidentiale. Membrii PSD dinExecutiv si-au anuntat joi demisia, la scurt timp dupa cepresedintele Traian Basescu a semnat revocarea din functie aministrului de interne Dan Nica. Vineri, premierul a demis sisecretarii si subsecretarii de stat din cadrul ministerelor carefusesera alocate social-democratilor. Fiecare portofoliu ramasvacant a fost alocat unui ministru democrat-liberal aflat deja inexecutiv.

2. BNR continua sa intervina, dar cursul a urcat la4,2782 lei/euro, maximul ultimelor sase luni. Leul acontinuat sa se deprecieze vineri, chiar daca banca centrala aintervenit prin vanzarea de euro, potrivit dealerilor, iarreferinta anuntata de BNR a urcat cu 2,87 bani, la 4,2782 lei/euro,cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni. Moneda nationala ainceput sa se deprecieze puternic de joi, dupa revocarea lui DanNica de la MAI si retragerea PSD de la guvernare, iar dealeriisustin ca desi BNR a avut interventii indirecte in piata, nu areusit sa opreasca corectia leului.

3. Bursa inchide saptamana in genunchi: minus 7% peSIF-uri, cel mai mare declin din ultimele 3 luni; piata pierde4%. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cincisocietati de investitii financiare (SIF), a pierdut 7,01% insedinta de vineri, pe fondul tensiunilor de pe scena politica si adeclinului general de pe pietele externe, aceasta fiind cea maimare scadere din data de 25 iunie 2009 pana in prezent. Cele mailichide zece companii de la BVB au coborat in medie cu 4,36%, pe opiata cu o depreciere de 4,06%.

4. Stroe anunta moartea Loganului: Dacia e perena, Loganeste schimbabil. Dacia va lansa, in cativa ani, o nouagama de automobile, care va inlocui Logan si va fi superioara dinpunct de vedere calitativ si ca performante, a declarat, marti,vicepresedintele Dacia, Constantin Stroe. "Toata lumea vorbeste deLogan. Frumos, dar Logan are o viata scurta. Dacia este perena,Logan este schimbabil. Urmeaza ceva dupa Logan, caruia i se vatermina viata probabil in cativa ani. O alta familie. Aici staforta constructorului", a afirmat Stroe, la lansarea cartii"Renault si Dacia de 10 ani impreuna".

5. BNR a stins setea bancilor cu un credit de 12miliarde de lei. Cererea de lei este foarte mare. In timpce leul era sub presiune pe piata valutara, BNR a oferit bancilorun credit de refinantare record, de aproape 12 miliarde de lei (2,8mld. euro), la o dobanda de 8% pe an, pentru a atenua seceta delichiditati de pe piata monetara. Cele 12 banci care au participatla licitatia de joi trebuie sa ramburseze sumele peste patru zile,adica lunea viitoare.

6. Erste are nevoie de inca 1 mld. euro la capital.Activele au scazut la Bursa. Actiunile grupului financiaraustriac au scazut puternic pe Bursa de la Viena, dupa ce pe piataa inceput sa circule informatia conform careia institutiafinanciara are nevoie de inca 1 mld. euro pentru consolidareacapitalului, dupa ce oficialii bancii austriece sustinusera ca austrans destui bani. Surse bancare afirma ca noua majorare decapital avuta in vedere de Erste este impusa de cresterea pesteasteptari a creditelor neperformante. De aceasta data, Erste vaincerca sa faca rost de bani de la investitori.

7. Secretul bugetarilor a fost dezvaluit: unul din treie sofer, casier sau secretara. Din cei 1,38 de milioane debugetari, aproximativ 500.000 ocupa pozitii de sofer, grefier,secretara, referent sau arhivar. Doar jumatate din salariatiibugetari sunt profesori, medici, politisti, militari saumagistrati, respectiv 680.000 de oameni, adica cei care livreazaefectiv un serviciu in Romania, restul angajatilor de la statsustinandu-i pe acestia prin servicii de suport. Peste 36% dinangajatii care lucreaza pentru stat sunt incadrati ca personalcontractual, oferind servicii de suport pentru ceilalti bugetari,arata datele oferite Ziarului Financiar de Ministerul Muncii.

8. FP a vandut participatiile detinute la CEZDistributie si Vanzare pentru 229,5 milioane euro. FondulProprietatea a vandut grupului ceh CEZ participatiile detinute laCEZ Distruibutie si CEZ Vanzare pentru o suma totala de 229,5milioane de euro, corespunzator unui pret pe actiune de 10,70 euro,banii fiind transferati in conturile Fondului Proprietatea incursul diminetii de luni. Fondul Proprietatea a inregistrat astfelun castig de circa 128,8 milioane de euro, avand in vedere caparticipatiile la CEZ Vanzare si CEZ Distributie fuseserainregistrate, in situatiile financiare, la un cost istoric de circa100,8 milioane euro

9. Reteaua Profi, cu afaceri de 95 mil. euro, scoasa lavanzare. Reteaua Profi, al treilea mare jucator pesegmentul magazinelor discounter, a fost scoasa la vanzare de catreactionari, tranzactia urmand sa se finalizeze in curand cu unadintre cele trei companii care participa la negocieri cuactionarii, au declarat pentru ZF surse din piata. Compania ProfiRom Food, care opereaza in prezent 60 de magazine Profi infranciza, ar putea fi evaluata la 40-60 mil. euro luand in calculun multiplu de 10-15 al EBITDA (profitul inainte de dobanzi, taxe,depreciere si amortizare), care la randul sau reprezinta circa 4,5%din cifra de afaceri neta a companiei.

10. Rezervele BNR ating un nou record, de 28,34 mld.euro, dupa primirea transei a doua de la FMI. Rezervelevalutare la BNR au crescut in septembrie cu 596 milioane de euro,la un nou nivel record, de 28,339 miliarde euro, pe fondul unorintrari de 2,57 miliarde euro, din care 1,85 miliarde de euroreprezinta banii din cea de-a doua transa a imprumutului stand-bysemnat cu FMI, a anuntat joi banca centrala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO