ZF 24

Topul celor mai importante evenimente ale saptamanii

12.03.2010, 16:23 19

1. Miliardarul Puiu Popoviciu a vandut magazinul IKEAdin Baneasa. Omul de afaceri Puiu Popoviciu a vandutoperatiunile IKEA din Romania catre grupul suedez IKEA, intr-otranzactie de peste 30 mil. euro, au declarat pentru ZF surse dinindustrie. Deal-ul a fost parafat in urma cu cateva zile, iar toatepartile au iesit "multumite" din contractul semnat, au precizatsursele. Popoviciu a adus celebrul lant de retail de mobila IKEA incomplexul Baneasa in 2007 printr-o franciza, in urma unorinvestitii de 25 mil. euro, magazinul de 26.000 mp fiind una dintrecele mai puternice ancore din cadrul complexului comercialdezvoltat de miliardar in zona de nord a Capitalei.


2. Emisiunea de eurobonduri a Romaniei de 1 mld. euro afost suprasubscrisa de 5 ori. Romania a imprumutat unmiliard euro prin emisiunea de eurobonduri cu scadenta la 5 ani, laun cupon de 5% si un randament total de 5,17% pe an, valoareasubscrierilor ridicandu-se la 4,9 miliarde euro, a declaratsecretartul de stat in MFP Bogadan Dragoi. Subscrierea a duratcirca trei ore, iar prima platita peste indicatorul pietei(mid-swap) la maturitatea de cinci ani a fost de 268 de puncte debaza (2,68 puncte procentuale).


3. Rata anuala a inflatiei a coborat in februarie la4,49%. Rata lunara a fost de 0,2%. Rata anuala a inflatieis-a situat in luna februarie la 4,49%, dupa ce in ianuarie era de5,2%, conform datelor prezentate miercuri de Institutul National deStatistica (INS). Rata lunara a coborat de la 1,69%, la 0,2%.Preturile marfurilor alimentare si nealimentare au crescut infebruarie cu 0,24% fata de luna precedenta, tarifele serviciilorramanand stabile.


4. Gaselnita anticriza: Fondul de InvestitiiNationale. Fondul de Investitii Nationale este solutia lacare lucreaza Guvernul pentru a putea finanta investitii publice ineconomie evitand constrangerile tintelor de deficit bugetar, dupaideea ministrului economiei Adriean Videanu. Deocamdata, doarnumele viitoarei structuri este relativ stabilit, insa proiectulstarneste numeroase semne de intrebare privind modalitatea definantare, investitiile care vor fi facute si paralelismul cuinstitutii-structuri existente.

5. Programul Rabla, suplimentat cu inca 50.000 devouchere, dupa ce stocul de anul acesta s-a epuizat in douasaptamani. Programul de casare din acest an va ajunge la110.000 de vouchere si un total de aproape 100. mil. euro, fata de60.000 si 54 mil. euro la inceputul acestui an, a declaratministrul Mediului, Laszlo Borbely. Anul acesta, de pe 18februarie, au fost casate peste 32.000 de rable, adica aproapeacelasi numar de masini cat in intreg anul 2009. Catre unitatileREMAT au fost predate pentru persoanele fizice 55.600 de vouchere"Saptamana viitoare, printr-o hotarare de guvern se va mari numarulde tichete cu 50.000 de vouchere, echivalentul a 190 mil. lei.", aspus Borbely.


6. Dacia anunta data lansarii SUV-ului Duster pe piataromaneasca: 18 martie. Duster, primul SUV alconstructorului Dacia, va fi lansat oficial in Romania pe 18martie, in prezenta fostului pilot de Formula 1 Alain Prost, care acondus versiunea de competitie la trofeul Andros din Franta.Oficialii Automobile Dacia au precizat ca noul model va fi livratin showroom-urile dealerilor din Romania din data de 15 aprilie,insa inscrierile pentru Duster au inceput din 2 martie, data lacare a avut loc si prezentarea mondiala a masinii, la Geneva.

7. Rata somajului a urcat la 8,3% in februarie: 760.000de persoane fara loc de munca. Rata somajului a urcat inluna februarie cu 0,2 puncte procentuale, pana la 8,3%, potrivitstatisticilor Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca(ANOFM). In total, peste 762.000 de someri erau inregistrati instructurile ANOFM in luna februarie.

8. S&P a revizuit perspectiva ratingurilor Romanieide la negativa la stabila. Agentia de evaluare financiaraStandard & Poor's (S&P) a revizuit de la negativa lastabila perspectiva ratingurilor pe termen lung ale Romaniei, invaluta si moneda locala, ca urmare a programului sustinut dereforma bugetara si a probabilitatii ca Guvernul sa continuerespectarea acordului cu FMI

9. Leonard Orban trece de la salariul de 17.000 euro la1.700 de euro pe luna. Fostul comisar european a fostnumit consilier prezidential. Presedintele Traian Basescu a semnatin aceasta dimineata numirea lui Leonard Orban, fratele deputatuluiPNl Ludovic Orban, in functia de consilier prezidential, acestaurmind sa il sfatuiasca pe presedinte in probleme de afacerieuropene. Orban, 49 de ani, a fost comisar al Romaniei pe problemede multilingvism in prima echipa a lui Jose Manuel Durao Barroso,el afiliindu-se grupului liberal din PE, ALDE, unde sunt membrii sieuroparlamentarii romani din PNL.

10. Mexicanul Carlos Slim Helu il depaseste pe BillGates in topul Forbes al celor mai bogati oameni din lume.Pentru al treilea an consecutiv podiumul celor mai bogati oamenidin lume realizat de revista Forbes s-a schimbat, prima pozitiefiind detinuta anul acesta de mexicanul Carlos Slim Helu, careintrerupe suprematia de 15 ani a fondatorului Microsoft, BillGates, cazut pe locul al doilea. Pe ultima treapta a podiumului seclaseaza "oracolul din Omaha", miliardarul american Warren Buffet,proprietarul fondului de investitii Berkshire Hathaway.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO