ZF 24

Topul celor mai importante evenimente de astazi

18.08.2009, 19:42 16

1. Prima transa din acordul cu FMI, de 5 miliarde euro, va fi rambursata de BNR din surse proprii. Prima transa a imprumutului de la FMI, de 5 miliarde de euro, va fi rambursata de BNR din surse proprii si nu de la bugetul de stat, iar sumele care vor veni la buget din urmatoarele transe conduc la economii de dobanzi, precizeaza Ministerul Finantelor in replica la declaratiile lui Bogdan Olteanu. Vicepresedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu (PNL) a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca premierul a mintit cand a spus ca romanii nu vor plati ei datoria catre FMI, mentionand ca fiecare roman cu loc de munca va suporta 1.800 de euro pentru cele 9 miliarde de euro din prima transa.

2. Banca Feroviara, detinuta de baronul vagoanelor, a intrat in paine. Banca Comerciala Feroviara, detinuta de omul de afaceri Valer Blidar, a primit autorizatia de functionare de la BNR pe data de 17 august, fiind abilitata sa desfasoare operatiuni bancare in Romania si spatiul UE, a anuntat astazi institutia financiara. Acționarii bancii sunt Valer Blidar, cu o participatie de 90,5% din capital, din care 39,5% in mod direct si 51% prin intermediul a doua firme pe care le controleaza, respectiv S.C. Astra Vagoane Calatori S.A. (26%) si S.C. Tristar SRL (25%). Un pachet de 9,5% din actiunile creditorului este detinut de Atelierele CFR Grivita Bucuresti. Blidar este supranumit “baronul vagoanelor” pentru contractele pe care le-a incheiat cu CFR Calatori in 2008 pentru modernizarea si livrarea de vagoane noi, in valoare de 717 mil. lei (166 mil. euro) si respectiv, 188 mil. lei (44 mil. euro) pentru modernizare

3. Sondaj Reuters: In urmatorul an, Romania ar putea fi tinta a sapte noi proiecte de investitii. Romania este in continuare una din locatiile preferate pentru investitorii straini, spre comparatie cu celelalte tari din regiune, pentru ca detine 15% din numarul total de 46 de proiecte de noi subsidiare care s-ar putea deschide in Europa Centrala si de Est in urmatoarele 12 luni, potrivit unui sondaj realizat de Reuters in colaborare cu OeKB Information Services (o divizie a bancii austriece OeKB) pentru luna iulie 2009. Atractivitatea tarilor din regiune a scazut insa semnificativ fata de varful inregistrat in luna aprilie 2007, cand numarul total de proiecte de extindere era de 187.

4. Datoria publica a ajuns la 23,27% din PIB, dupa ce a crescut cu 14 miliarde lei in primul semestru. Datoria publica a crescut in primul semestru cu aproape 14 miliarde de lei, de la 109,7 miliarde lei in decembrie 2008 la 123,6 miliarde lei, majorandu-si ponderea in PIB de la 21,78% la 23,27%, pe fondul expansiunii imprumuturilor guvernamentale. Fata de finele anului trecut, datoria a crescut cu 12,8%. Datoria publica guvernamentala reprezinta 92,96% din total, comparativ cu 91,58% la finele anului trecut, in timp ce autoritatile locale si-au diminuat ponderea in sold datorie de la 8,42% la 7,04%.

5. RCS&RDS ar putea realiza o majorare de capital de 207,8 milioane lei. Actionarii RCS&RDS, cel mai mare operator de telecomunicatii prin cablu, vor discuta, la 17 septembrie, majorarea capitalului social cu 207,8 milioane de lei, la 250 milioane de lei, prin aporturi in numerar sau compensarea unor creante exigibile si lichide asupra societatii. Operatiunea va fi insotita de emiterea a 2,078 miliarde de actiuni nominative ordinare, cu o valoare nominala de 0,1 lei/titlu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO