ZF 24

Topul celor mai importante evenimente de astazi

09.09.2009, 19:15 16

1. Isarescu: Daca nu in trimestrul III, atunci categoricrevenirea economiei va avea loc in trimestrul IV. Economiava reveni pe crestere, daca nu in trimestrul III, atunci categoricin ultimele trei luni, intrucat in ultimul trimestru de anul trecutexista un efect de baza, a declarat guvernatorul BNR, MugurIsarescu. "Revenirea economiei (fata de trimestrul anterior -n.red.) va fi in trimestrul III sau IV. Daca nu va fi in trimestrulIII, atunci va fi categoric in IV, pentru ca acolo avem dejaefectul de baza", a afirmat miercuri guvernatorul, la un seminarorganizat la BNR.

2. OTP Bank Romania este interesata sa cumpare o banca,pentru dublarea retelei, la 200 unitati. OTP Bank Romania,interesata sa cumpere o banca, pentru dublarea retelei la 200unitati. OTP Bank Romania vrea sa-si mareasca, in urmatorii cinciani, reteauaa de sucursale, de la 106 la 200, fie prin deschidereaunora noi, fie prin achizitionarea unei banci mai mici, a declarat,miercuri, directorul general al bancii, Laszlo Diosi, aratand caexista deja discutii in acest sens. "Reteaua noastra numara inacest moment 106 sucursale. Scopul nostru principal este de aatinge 200 de sucursale in urmatorii cinci ani, fie prindeschiderea unora noi, fie prin achizitionarea unei banci maimici", a spus Diosi, intr-o conferinta de presa, organizata cuocazia implinirii a cinci ani de acivitate a OTP in Romania.


3. Exporturile si-au diminuat scaderea in iulie. Deficitulcomercial a scazut cu 57,3% fata de perioada similara din2008. In luna iulie, exporturile au inregistrat o scaderede 14,5% dupa ce in iunie au avut un declin de 17,5%, iar inprimele sase luni au coborat cu 19% pe primele sase luni aleanului. Astfel, fata de o cadere in aprilie de 22%, urmata de unade 21% si de 18% in iunie, scaderea de 14% in iulie arata otendinta de revenire. In primele sapte luni ale anului deficitulcomercial a scazut cu 57,3% fata de perioada similara din 2008, la20,58 miliarde de lei, ca urmare a scaderii exporturilor cu 6,7% sia importurilor 26,6%, potrivit datelor Institutului National deStatistica (INS).


4. ING: Cel mai probabil scenariu este evolutia economieiin forma de "U". Pentru ca economia sa aiba o evolutie informa literei "V" (n.r. asa cum anticipa guvernatorul BNR, MugurIsarescu), ar fi nevoie ca PIB sa inceapa sa creasca chiar dintrimestrul III si intr-un pas alert, iar pe intreg anul 2010 sainregistreze o crestere de magnitudine similara prabusirii din2009, ceea ce este improbabil afirma analistii ING Bank Romania."Avand in vedere ca in trimestrul III vom avea de fapt o continuarea contractiei economiei, rezultand 15 luni cumulate de cadere aPIB, consideram ca cel mai probabil scenariu este evolutiaeconomiei in U.

5. In primele sase luni ale anului, numarul societatilorcare si-au suspendat activitatea a crescut de 13 ori. Inprimele sase luni ale acestui an au fost inregistrate 105.537suspendari de activitate a firmelor, in crestere cu 1.180,63% fatade aceeasi perioada a anului anterior, cand numarul suspendarilorera de doar 8.241 unitati suspendate, conform datelor OficiuluiNational al Registrului Comertului (ONRC). De asemenea, in primajumatate a anului au fost dizolvate voluntar 13.270 societati, fatade aceasi perioada a anului trecut, cand dizolvarile voluntare erauin numar de 82.167.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO