ZF 24

Transeastern Power Trust a finalizat preluarea a două parcuri solare în România

Transeastern Power Trust a finalizat preluarea a două...

Autor: Anca Dumitrescu

29.07.2015, 00:00 965

Preţul (cu excluderea datoriilor asumate), are o componentă în numerar de 4,17 milioane de euro şi una de 6,812 milioane de unităţi ale trustului (Trust Units), la valoarea de 1 dolar canadian, se arată într-un comunicat al Transeastern.

În vederea achiziţiei, Transeastern Power Trust şi-a asigurat o finanţare de 5 milioane de dolari de la Sprott Resource Lending Partnership.

Parcurile solare sunt operaţionale de peste doi ani şi au capacitate totală de peste 16 kWp (1 kilowatt peak reprezintă energia nominală obţinută de un modul solar, n.r.).

"Achiziţia celor două proiecte a transformat trustul. Am crescut de peste două ori capacitatea instalată de producţie de energie. Anticipăm că aproximativ jumătate din energia generată va fi solară. Diversificarea reduce expunerea pe energia hidrologică şi riscurile întregii operaţiuni", a declarat directorul general al Transeastern, Colter Eadie.

Transeastern Power Trust, prin intermediul subsidiarelor din Canada, Olanda şi România, a fost format pentru achiziţii de active în domeniul energiei regenerabile în România, alte state europene şi din afara Europei, care să asigure un flux de numerar constant şi rentabilitatea investiţiilor.

În iunie 2014, Transeastern a cumpărat în România 11 mici hidrocentrale, cu o capacitate instalată de 5,1 MW, din cadrul proiectelor Rott, Zagra şi Suha, unul dintre vânzători fiind Romenergo, contractor general în domeniul energiei. Unul dintre membrii board-ului Transeastern Power Trust este Petru Lificiu, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

RG Renovatio Group a fost înfiinţat în 2005 şi desfăşoară operaţiuni în domeniul energiei regenerabile, deţinând active de energie eoliană cu o capacitate de aproape 350 de MW şi parcuri fotovoltaice cu o capacitate de circa 20 MW, la Singureni (Giurgiu), Scorniceşti (Olt), Corabia (Olt) şi Izvoru (Giurgiu).