ZF 24

UPC Romania: Copiii stau si 3-4 ore pe internet, in general fara stirea parintilor

UPC Romania: Copiii stau si 3-4 ore pe internet, in general fara stirea parintilor
24.03.2010, 18:25 45

Copiii din Romania petrec, in unele cazuri, si trei-patru ore pezi pe internet si acceseaza de multe ori pagini web periculoase - osituatie de care in general parintii nu sunt constienti, potrivitdatelor prezentate in cadrul unei conferinte organizate deoperatorul de comunicatii UPC, care a lansat un pachet gratuit desoft care le permite adultilor sa controleze activitatea copiilorpe net.

"In Romania, un studiu din ultimii ani al Asociatiei pentruTehnologie si Internet, realizat pe baza unor chestionare la careau raspuns atat parinti, cat si copii, indica foarte clar caparintii subestimeaza perioada de timp pe care copiii lor o petreconline. 65% dintre copii au afirmat ca petrec online 3-4 ore zilnicsau mai mult, in timp ce numai 45% din parinti au dat raspunsurisimilare. Copiii sunt mult mai priceputi in a naviga pe internet sireusesc sa isi pacaleasca parintii, acceseaza internetul inainte caparintii sa afle si accesul in afara casei este mult mai frecventdecat isi imagineaza parintii", potrivit datelor prezentate incadrul conferintei organizate de UPC.

Problema nu o reprezinta insa doar cat timp petrec copii online cisi ce site-uri acceseaza si cu cine interactioneaza online."Parintii, in cea mai mare parte, nu stiu ce fac copiii lor peinternet si care sunt interesele lor. Cei mai multi copii acceseazasite-uri de muzica, in timp ce parintii cred ca acceseaza site-uride jocuri. 45% dintre copii au accesat site-uri cu caracterpornografic, intentionat sau din intamplare, si 50% din ei auaccesat site-uri cu caracter violent. 85% din copii discuta cupersoane necunoscute pe internet si 45% din ei au primit propuneride a se intalni cu aceste persoane in viata reala, dar numai 35%dintre parinti stiu de aceasta", potrivit datelor prezentate incadrul conferintei UPC.

Operatorul de cablu, unul dintre cei mai mari furnizori de serviciiinternet din Romania, a lansat in acest context, un pachet gratuitde software pentru PC-uri care ruleaza sistemul de operare Windowssi care poate ajuta parintii sa controleze ce face si cat sta uncopil pe calculator. Pachetul include si softuri educationale,jocuri si instrumente care le permit parintilor sa blocheze accesulla anumite aplicatii in anumite zile sau intervale orare.

"Pachetul de soft, denumit Magic Desktop are ca principal roldezvoltarea abilitatilor de lucru cu calculatorul al copiilor,intr-un mod educativ. Softul educational contribuie, de asemenea,la dezvoltarea competentelor de baza ale copiilor - citit, scris sisocotit prin selectia de jocuri si programe educationale si dedivertisment pe care o contine", potrivit reprezentantilorUPC.
Pachetul include si un browser internet si o aplicatie de e-mail sieste destinat copiilor de pana la 12 ani. Potrivit datelor de laInstitutul National de Statistica, in Romania sunt in prezentaproximativ 1,7 milioane de copii cu varste intre 5 si 12ani.
Pachetul de software "Magic Desktop" poate fi descarcat gratuit depe pagina web a UPC timp de sase luni, si functioneaza pe editiileWindows 98, XP, Vista si 7. Odata descarcat, pachetul softwarepoate fi utilizat gratuit nelimitat.
Compania sustine ca lansarea pachetului soft este "un serviciupublic", nu un "business". "Nu intentionam sa facem bani din acestsoft", a spus Jack Mikaloff, CEO al UPC Romania.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO