ZF 24

UPDATE - Reevaluarea Arpechim a tras in jos profitul Petrom in trimestrul trei

Reevaluarea Arpechim a tras in jos profitul Petrom in trimestrul trei
06.11.2008, 09:59 12

 

Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie romaneasca, a inregistrat in trimestrul al treilea un profit net de 626 mil. lei (170 mil. euro), cu 5% mai mic decat in perioada similara a anului trecut.

Scaderea a fost determinata de constituirea unui provizion pentru deprecierea valorii rafinariei Arpechim, in valoare de 559 mil. lei (circa 150 mil. euro). reevaluarea a fost determinata de rata de profitabilitate scazuta a rafinariei, care nu este estimata sa se imbunatateasca pe termen mediu, si fusese anuntata intr-un raport al grupului OMV publicat in urma cu doua saptamani.

"In trimestrul trei am inregistrat din nou rezultate pozitive, in pofida mediului macroeconomic care a inceput sa se deterioreze. Am continuat programul de investitii menit sa sporeasca eficienta companiei, am mentinut productia de titei la nivelul la care a fost stabilizata in cursul anului trecut si am inregistrat o crestere constanta la vanzarile de produse petroliere. Ca urmare a provizionului inregistrat pentru rafinaria Arpechim, profitul operational si profitul net au fost mai scazute fata de trimestrul trei din 2007 si trimestrul doi din 2008", a declarat directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

Profitul operational EBITDA a crescut in trimestrul al treilea cu 71%, la 1,66 mld. lei (452 mil. euro), in conditiile in care cifra de afaceri s-a majorat cu 46%, la nivelul de 4,733 mld. lei (1,28 mld. euro).

Pe primele noua luni ale anului, Petrom a raportat un profit net de 2,29 mld. lei (623 mil. euro), in crestere cu 48% fata de perioada similara din 2007. Cifra de afaceri a avansat cu 50%, la peste 13 mld. lei (3,54 mld. euro).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO