Business Internaţional

Vanzarile producatorilor auto europeni, in cadere libera

23.06.2008, 19:10 12

Cererea pentru autoturismele noi a scazut, in luna mai, cu 7,8%, pe fondul cresterii la un nivel record a preturilor la carburanti, dar si datorita diminuarii numarului de zile lucratoare pentru majoritatea europenilor, se arata intr-un raport al Asociatiei Producatorilor Europeni de Autoturisme (ACEA), preluat de The Wall Street Journal.
Numarul inregistrarilor de autoturisme noi a coborat luna trecuta la 1,33 de milioane, comparativ cu nivelul atins in perioada similara a anului trecut. In primele cinci luni din 2008, inregistrarile de masini noi au scazut cu 0,7% fata de numarul de anul trecut, de la inceputul anului si pana acum fiind inregistrate 6,92 de milioane de autoturisme.
Pe piata auto vest-europeana, numarul inregistrarilor a scazut cu 8%, in luna mai a acestui an fiind inregistrate 1,24 de milioane de autoturisme noi. Franta a fost singura tara din regiunea vest-europeana unde s-a inregistrat o crestere a numarului de prime inmatriculari, acestea crescand in luna mai cu 7%, in timp ce pentru primele cinci luni ale acestui an, cresterea a fost de 5,2%, se arata in acelasi raport al ACEA.
Cererea de masini noi din Germania, cea mai mare piata auto din Europa, a scazut din cauza incertitudinilor referitoare la adoptarea noii legislatii impotriva poluarii mediului, care prevede cresterea taxelor de mediu pentru masinile poluante. In mai, in Germania s-au inregistrat 275.259 de inmatriculari noi, in scadere cu 6,2% fata de nivelul atins in urma cu un an.
"Noile prevederi de impozitare, combinate cu incetinirea economiei germane, cresterea preturilor la carburanti si scaderea increderii consumatorilor vor afecta in mod direct vanzarile de masini", a apreciat Kristona Church, analist al pietei auto europene in cadrul bancii Citigroup.
De asemenea, in tarile din Europa de Est, piete care erau privite de catre producatorii auto ca solutia impotriva scaderii vanzarilor pe pietele vestice, s-au inregistrat scaderi la vanzarile de autoturisme in luna mai.
Producatorul japonez Toyota Motor a continuat sa inregistreze rezultate slabe in Europa, in aceeasi luna fiind inmatriculate doar 65.793 de autoturisme Toyota, cu 22% mai putine masini decat in luna mai a lui 2007.
Rezultate asemanatoare au inregistrat si producatorii auto europeni, diferentele nereusind sa schimbe trendul actual al pietei auto de pe continent.
Compania germana Volkswagen, cel mai mare producator european de autoturisme, a inregistrat o scadere de 8,1% a vanzarilor.
In luna mai a acestui an au fost inmatriculate doar 139.521 de autoturisme marca Volkswagen, ceea ce reprezinta o scadere de 8,2% fata de nivelul inregistrat in aceeasi luna a anului trecut. Vanzarile marcii Audi, segmentul premium al producatorului german, au scazut cu 6,95, fiind inmatriculate doar 59.250 de masini.
Producatorul francez de autoturisme Renault a inregistrat o scadere a vanzarilor de 5,7%, fiind comercializate doar 117.113 de unitati. Vanzarile pentru marca romaneasca Dacia, membra a grupului Renault, au coborat cu peste 36%, in luna mai a acestui an fiind comercializate doar 12.504 unitati.
Peugeot-Citroen, cel de-al doilea producator francez prezent pe piata europeana, a inregistrat vanzari mai mici cu 7,9%, fata de nivelul atins in aceeasi perioada a anului trecut. In luna mai in Europa au fost inmatriculate 175.292 de autoturisme marca Peugeot-Citroen.
Producatorii premium de autoturisme BMW si Daimler au inregistrat o scadere a vanzarilor de 4,4%, respectiv de 13%, fiind comercializate doar 76.798 de unitati marca BMW si respectiv 66.800 de unitati ale producatorului britanic Daimler-Chrysler.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO